Poređenja radi, sledi sastav industrijskog kečapa: voda, koncentrat paradajza, šećer, sirće, so, modifikovani kukuruzni skrob, limunska kiselina, stabilizatori (guar i ksantan guma), konzervans kalijum-sorbat, prirodna aroma (sadrži celer), prirodna aroma ljute paprike 0,005%, suva materija min 19%.
Ne znam kako vi reagujete kada pročitate ovako nešto, ali ja sam kečap odavno izbacila iz upotrebe. Domaći kečap nije teško napraviti, a nije ni skupo. Konzervisan je pasterizacijom, piše odabranirecepti.blogspot.com.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sastojci:
- 5 kg zrelog paradajza
- 2-3 grančice celerovog lišća
- 40 grama šećera
- 1 dl vinskog sirćeta
- 2 dl ulja
- 3 lista lorbera
- 5 ljutih papričica (nije obavezno)
- 1 kašika soli
Navedene količine su za 8 manjih tegli, u zavisnosti od količine tečnosti koja će ispariti, odnosno, od dužine kuvanja. Kečap se, inače, pakuje u najmanje teglice, od 200 grama. Kada načnemo teglicu, ostatak obavezno čuvati u frižideru. Navedene količine mogu i da se dupliraju u sezoni paradajza.
Priprema:
Oprati, posušiti kuhinjskim ubrusom, pa sitno iseckati lišće celera. Oprati i vrlo sitno iseckati ljute papričice.

Shutterstock
Sok od paradajza staviti u veću šerpu, pa ga zagrejati do ključanja, a zatim smanjiti temperaturu na vrlo tiho kuvanje. Dodati seckan celer, ulje, sirće, šećer, so, lorber i papričice. Kuvati koliko je potrebno da bi se količina smanjila na 1/3, u početku mešajući povremeno, a kasnije češće. Proveriti da li je kečap dovoljno slan, pa dosoliti ukoliko je potrebno.
Odabrati i oprati lepe tegle koje nisu oštećene, ostaviti ih da se ocede, a pola sata pre završetka kuvanja kečapa staviti ih na rešetku u rerni, naopako okrenute, da se ugreju i dobro osuše na 100°C.
Isključiti ringlu na kojoj se kuvao kečap, a i rernu. Vaditi suvom krpom jednu po jednu teglu i uvek zatvoriti vrata od rerne da se ostale tegle ne bi hladile. Puniti tegle kečapom pomoću manje kutlače ili levka za punjenje tegli.
Ako imate originalne poklopce za tegle - stavite njih. Ispod svakog poklopca staviti komad celofana, da kečap ne bi došao u dodir s poklopcem. U slučaju da nemate poklopce, staviti po 2 komada celofana s dve gumice.
Obrisati tegle ukoliko su umrljane kečapom. Namestiti "toplo gnezdo" u kome će se tegle hladiti naredna dva dana. Kaže se da tegle idu u "dunst". Nastojati da to bude mesto na kome ih niko neće pomerati, ušuškane u, nekada su bile perine, a danas u pokrivače. Nakon dva dana, kada tegle budu ohlađene, staviti ih na mračno i hladno mesto, recimo, neki plakar u podrumu, na terasi i slično. Tegle ne tumbati.
Ako u podrumu ima miševa koji mogu da progrizu celofan, obavezno staviti metalne poklopce.
NajŽena.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO
veki
28.07.2022 05:54Zasto celofan , ako se tegla pomera i naginje onda ce i sa celofanom doci u dodir , a nije dobro ni u rernu stavljati. Kecapu nista nece biti u dodiru sa poklopcerm/ako nije plasticni/.J i paradajz kadf kuvam , prevrnem dobro zatvorene sa metalnim poklopcem i stavim u u kutiju u novine i jastucice.