Ako, kao i većina, držite banane na trpezarijskom stolu ili kuhinjskom šanku u posudi za voće, znajte da će za nekoliko dana početi da sazrevaju i da će im koža postati tamnosmeđa. Ako želite da usporite ovaj proces, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da učinite da banane traju duže i da budu odličnog ukusa čak dve nedelje.
U svom malom eksperimentu, Majk iz Kitchen Tips-a pokazuje dve gomile banana; obe je uzeo sa iste police u istoj prodavnici, ali je jednu ostavio kod kuće na kuhinjskom pultu, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i u nju stavio kuglice koje upijaju vlagu i gas koje proizvode banane.
„Dok sazrevaju banane, kao i drugo voće, proizvode gas etilen koji se širi oko voća i pomaže mu da sazre“, objasnio je Majk, „tako da će većina gasa uhvatiti banane kada su zajedno“. Zbog toga je, kaže, kako bi se usporilo njeno širenje i proces zrenja, dobro banane odvojiti jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u kesu koja se može zatvoriti. „U drugom slučaju, dobro je imati nešto za apsorpciju etilena“, dodao je on.
Svakog danaje Majk proveravao dve gomile banana; jednu sa kuhinjskog pulta, a drugu iz hermetički zatvorene posude sa perlicama koje upijaju etilen.
„Petog i šestog dana počinjemo da primećujemo značajnu razliku“, rekao je Majk, koji je osmog dana primetio da su banane koje nisu bile u činiji mnogo mekše od onih u činiji, pa ih je stavio u frižider da usporiti proces. -
Kora će brzo porumeneti, ali će duže ostati jestiva u frižideru nego napolju na tezgi - objasnio je on i pokazao da su, za razliku od ovih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre dve nedelje, prenosi Ekspres.
BONUS VIDEO