Za svega par stotina dinara napravite dva kvalitetna i izuzetno zdrava obroka.
Letnja čorba od tikvica:
Sastojci:
- 1 crni luk
- 1 šargarepa 500g
- 1 tikvica
- 2 kašike griza
- 150ml kiselog mleka
- 2 čena belog luka
- so biber, svež peršun ili bosiljak
- 1 žumance
Priprema:
Oljuštite i na kockice isecite jednu mladu tikvicu, jedan luk i jednu šargarepu.
Na ulju propržite luk, posoljen. Dodajte tikivce i šargarepu. Kad se prodinsta, nalijte sa pola litra vode.
Kada su tikvica i šargarepa kuvane, posolite i pobiberite po ukusu, i dodajte 2 kašike griza pomešane sa jednim žumancetom i malo mlake vode i iseckan beli luk.
Dodajte 150ml kiselog mleka, zajedno sa svežim peršunom ili bosiljkom.
Izlivena pita sa kiselim mlekom i tikvicom
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- 3 cela jajeta i jedno preostalo belance od čorbe
- 150 ml kisele pavlake
- 2 kašike belog brašna
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 2 kašike griza
- 250 g kiselog mleka
- po ukusu so
- po ukusu mleveni biber
- po potrebi susam za posipanje
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Tikvicu i izrendamo i ostavimo par minuta da pusti vodu, zatim pomešamo sa jajima. Dodamo pavlaku i kiselo mleko, zatim belo brašno, kukuruzno brašno i griz koje smo pomešali sa praškom za pecivo.Promešamo da se sastojci sjedine sipamo u podmazan pleh i pospemo susamom.Pečemo na 180C oko 30 minuta dok pita postane lepo rumena.
NajŽena.rs je od sada i na Viberu, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO