Na ovom mestu SRBI najčešće čuvaju ULJE: Stručnjaci nas UPOZARAVAJU da to nikako ne radimo, evo o čemu je REČ!

Vesti 08.06.2022 14:33 0

Mnogi greše jer misle da ulje ne traži neku posebnu pažnju za čuvanje, ali onda se i te kako iznenade kada promeni miris i dobije onaj karakterističan ukus užeglosti.

Na ovom mestu SRBI najčešće čuvaju ULJE: Stručnjaci nas UPOZARAVAJU da to nikako ne radimo, evo o čemu je REČ!

tik tok

Ulje može da traje dugo zahvaljujući njegovom pakovanju, pre svega. Prodaje se sa dobro zatvorenim poklopcem. Ukoliko ulje čuvate pored ringli na šporetu, toplota može pokvariti njegov ukus, a upravo to radi velika većina, jer nam je ulje u tom slučaju na dohvat ruke.

Držanje ulja na toplom i osvetljenom mestu čini da ono poprimi ustajali ukus i vremenom postane poput sirćeta. Kako bi sprečili da do toga dođe, morate ga čuvati na hladnom i mračnom mestu, i voditi računa da bude dobro zatvoreno, jer kiseonik, toplota i svetlo su tri najveća neprijatelja ulja.

Suncokretovo ulje I za ovo ulje važi isto pravilo. Nemojte flašu sa uljem čuvati na direktnoj sunčevoj svetlosti i visokoj temperaturi. Njegov rok trajanja zavisi od toplote, svetlosti i vlage kojoj je ulje izloženo, pa se stoga treba čuvati na tamnim, suvim i hladim mestima. Ako ga ne zatvarate dobro, ulje će se brže ukiseliti.

Maslinovo ulje Maslinovo ulje treba dobro zatvoriti kako ne bi ulazio vazduh jer on može pogoršati kvalitet. Idealna temperatura na kojoj treba stajati je oko 18 stepeni. Jedno od najboljih mesta za odlaganje je ormar na hladnom i tamnom mestu. Dobro je i da stoji u tamnozelenoj boci jer ova nijansa pomaže u filtriranju štetnih UV zraka. Takođe, otvorenu bocu maslinovog ulja treba potrošiti u roku od 30 do 60 dana.

Kokosovo ulje Kokosovo ulje treba čuvati u posudi s hermetičkim poklopcem ili u originalnoj boci koju morate dobro da zatvorite. Takođe, preporučljivo je da ga odložite u najhladniji kuhinjski ormarić gde nema svetla. Ovo ulje je otporno na oksidaciju jer je izuzetno bogato zasićenim masnoćama i stabilno, ali visoka temperatura i svetlo ga mogu uništiti.

Druga biljna ulja Ostala biljna ulja treba čuvati u frižideru do šest meseci ili na hladnom i tamnom mestu do dve godine. Dobro je i da stoje u plastičnim bocama.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading