Najbolji KAFANSKI recept za škembiće: Idealno jelo za ručak i sve ukućane

Vesti 04.06.2022 14:14 0

Neki kažu da su škembići kafansko jelo, a drugi opet tvrde da je to "pravo muško jelo".

Najbolji KAFANSKI recept za škembiće: Idealno jelo za ručak i sve ukućane

Printscreen/ Instagram/ njamfood

Bilo kako bilo, ova gastronomska avantura može da počne upravo u vašoj kuhinji, piše JužnaSrbija.info.

Sastojci:

1 kg svinjskih ili junećih škembića; 1 veza zeleni; 1 celer; mešavina začina po ukusu; 4 čena belog luka; 2 lovorova lista; 1/2 kašičice bibera u zrnu; 5 glavica crnog luka; 100 g mesnate suve slanine; 50 g paradajz pirea ili gustog soka; peršunov list; 1 puna kašika masti; 4-5 kašika brašna; 1 kašičica mlevene slatke paprike.

Priprema

Škembiće očistiti i oprati, a potom staviti u lonac i naliti vodom. Dodati seckanu zelen i celer, glavicu crnog luka i 2 čena belog luka, lovorov list i biber u zrnu. Sve ostaviti da se kuva oko 4 do 5 sati. Kuvane škembiće ohladiti i iseći na šire trake.

U šerpi zagrejati mast, pa dodati sitno seckane 4 glavice crnog luka, biber u zrnu i lovorov list. Ubaciti sitno seckanu slaninu, pa sve lepo propržiti oko 4-5 minuta. Zatim sipati 4-5 kašika brašna i neprestano mešati dok se ne uprži i ne dobije braon boju. Dodati sitno seckan beli luk, slatku mlevenu papriku i paradajz pire.

Sipati 1,5 l vode i dodati škembiće, pa ih kuvati još 15-20 minuta. Pred kraj kuvanja začiniti i zaljutiti po ukusu. Uz dobro belo vino, prijatno.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading