Život u gradu često ne daje mogućnosti za redovnu baštu, ali uz topao, sunčan prozor i prave sorte, neko voće može se uspešno uzgajati u zatvorenom prostoru.
Rezultati neće biti tako spektakularni kao što bi bili kada bi se voće i povrće uzgajalo napolju u tradicionalnom vrtu, ali moguće je. Evo vodiča koji će vam pomoći u odabiru pravih vrsta i brizi o njima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
1. Jagode
Jagode se mogu uspešno gajiti u saksiji ili drugim posudama. Isprobajte sortu alpskih jagoda za najbolje rezultate. Plodovi će se pojaviti nakon 5 meseci od klijanja semena. Kao i za povrće, potrebno je puno sunca.

Shutterstock
2. Kumkvat (fortunela)
Reč je o jedinom citrusu koji se može prilagoditi gajenju u zatvorenom.
Plodovi će biti mali – oko 2-3 cm, ali vrlo jestivi. Kao bonus cvijeće će dodati svež miris vazduhu tokom cijelog ljeta. Držite ga na toplom.

Shutterstock
Paradajz
Iako paradajz svi tretiramo kao povrće jer ga koristimo u namenu salate, on ipak spada u voće i može se uzgajati u saksiji.
Samo sitne sorte ćeri paradajza mogu se uspešno gajiti u zatvorenom prostoru, ali mogu biti jednako ukusne kao i njihova velika braća. Potrebno je da ga gajite ispod osunčanog prozora.
Raste u saksiji ili kao viseća biljka. Održavajte je vlažnom i nađubrenom. Zaprašivanje će možda pomoći ako nježno tapkate po stabljikama kad biljka procvjeta. Probajte patuljaste sorte poput Tiny Tim i Tumbler (viseći paradajz).

Shutterstock
BONUS VIDEO
Ja
03.06.2022 09:46Ovo u zadnjoj saksiji nije šeri, ali hvala na stručnim savetima 😆