Sastojci:
- 500 g mlevene junetine
- 400 g krompira
- 3 manje glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- so
- biber
- suvi biljni začin
Sastojci za bešamel:
- malo maslaca
- 2–3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- malo soli
- biber
- komadić sira
Priprema
Crni luk sitno iseckajte, krompir narendajte, a beli luk ispasirajte. Sve dodajte mlevenom mesu. Ulupajte jaje i dodajte u smesu, a potom umešajte i brašno, so, biber i mešavinu začina. Sve fino izmešajte da se smesa ujednači.
Oblikujte pljeskavice i pržite ih u dobro zagrejanom ulju, tek toliko da uhvate finu koricu s obe strane. Pržene pljeskavice slažite jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh. Na ulje u kojem se pržilo meso dodajte komadić maslaca. Stavite dve-tri pune kašike brašna i mešajte dok se ne stvore grudvice. Sipajte mleko mešajući sve vreme.
Dodajte pavlaku za kuvanje i so i biber po želji. U gotov bešamel dodajte malo sira (kačkavalj, parmezan, gaudu, ementaler) prelijte ćulbastije bešamelom, pokrijte folijom i pecite 30-ak minuta na 220 stepeni. Skinite foliju i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.
BONUS VIDEO