Ovaj domaći džem od latica ruže jednostavan je i ukusan, a pravi se od latica divlje ruže, savršen za tost, pogačice, peciva ili palačinke, ali i uz sladoled ili kolače. Slatko zadovoljstvo idealno za uživanje u trenutku, a lako se pravi.
Za kuvanje ovog džema najbolje je koristiti latice nekalemljenih bledorozih ruža ili crvenih majskih ruža.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Sastojci:
- 250 g ružinih latica
- 500 ml vode
- 1 limun
- 500 g šećera
Priprema:
Latice odvojte od peteljki, pa ih pažljivo operite hladnom vodom. Zatim ih spustite u vrelu vodu i kuvajte oko 15 minuta. Skuvane latice ocedite, a u vodu u kojoj su se kuvale sipajte šećer i prokuvajte da se šećer rastopi. Kada provri ubacite latice i sok od limuna. Kuvajte na umerenoj vatri dok ne dobijete gustinu karakterističnu za džem, ali vodite računa da se ne prekuva, da bi vam ostala lepa rubin boja, a ne karamelizovana od šećera.
Sklonite šerpu sa ringle, a vruć džem sipajte u tople sterilisane tegle. Zatvorite poklopc i tegle okrenite naopako. Nakon pola sata stavite ih u toplu rernu i ostavite preko noći da se postepeno ohlade. Tegle čuvati na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite u frižideru.
BONUS VIDEO