Većina nas ne zna kako pravilno da koristi KLIMU: Glavobolje i UKOČENOST se javljaju iz ovih razloga

Vesti 25.05.2022 12:46 0

Nekada nam se čini da ne bismo mogli da preživimo letnje dane bez klima uređaja

klima

Shutterstock

Uskoro kreću vreli letnji dani, te svi ljudi koji poseduju klima uređaj, krenuće sa korišćenjem. Ona se zvanično smatra bezvednom po zdavlje ljudi, ali samo ukoliko se ispoštuju ovi saveti.

U letnjem periodu, optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora treba da je za 5 do 10 stepeni Celzijusa niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha.

Klima uređaj koji previše hladi unutrašnje prostorije, kada je napolju visoka temperatura, može dovesti do pojave glavobolje, ukočenosti vrata i delova tela.

klima

Shutterstock

 

Nikako ne sme da bude usmerena direktno na vas, jer će će to takođe izazvati ukočenost određenih delova tela i glavobolje. 

Klima uređaj mora da bude obavezno čist pre uključenja, kako bi se osigurao kvalitetan vazduh.Neadekvatno održavani filteri u klima uređajima mogu biti rasadnici bakterija i virusa koji mogu izazvati blaže i teže forme respiratornih infekcija.

Rashladne uređaje treba uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni. Kada su spoljašnje temperature niže, ne treba uključivati rashladne uređaje, jer se mogu obezbediti optimalni temperaturni uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Svakako da će vam biti bitno da imate manje račune za struju, a to ćete uspeti ako klima uređaj ne uključujete kada je spoljna temeratura niža od 28 stepeni Celzijusa.

Ukoliko uz veštačku ventilaciju postoje i uslovi za prirodnu ventilaciju, preporuka je da se periodično, na svakih 30 minuta ili jedan sat, otvore prozori i/ili vrata u trajanju od nekoliko minuta i na taj način obezbedi dodatna razmena vazduha.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading