Prestali ste da se GREJETE, a računi za struju SU vam ogromni: Uređaj za koji mislite da troši malo, može PAKAO da vam napravi!

Vesti 17.05.2022 20:53 0

Donosimo vam spisak uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja

Prestali ste da se GREJETE, a računi za struju SU vam ogromni: Uređaj za koji mislite da troši malo, može PAKAO da vam napravi!

pixabay

Punjač telefona

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno.

Tako se čini praktičnije, a često smo i lenji da izvučemo kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo ko je svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Jeste li znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizor zapravo samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno ga isključiti možete jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Računari i laptopovi

Čak i kada su isključena, desktop i prenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vati na dan, bolje ih izvucite iz struje. Ne treba isticati da, ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Jedan od uređaja koji smo već počeli da koristimo je uređaj na koji posebno treba da obratimo pažnju. U pitanju je ventilator.

Ventilator

Na ventilatoru se skupljaju prašina, mikroorganizmi i čestice prljavštine, i ako ga ostavite da radi preko noći moguće je da ćete se probuditi sa kijavicom, zapušenim nosem ili čak simptomima alergije.

Ako ne čistite redovno ventilator, sve ove čestice će vam "duvati" pravo u lice ako ga usmerite ka sebi dok spavate. Ostavite ga uključenog tokom cele noći, i praktično ste satima bili izloženi alergenima.

Osim što uopšte ne smanjuje temperaturu nego utiče na naš subjektivan osećaj, ventilator koji dugo radi dosta i troši, pa nam račun može biti prilično veći.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading