Kaša od ovsenih pahuljica sa voćem
Ovas je bogat antioksidantima kao što su vitamin E, cink i selen. Ipak, ovsene pahuljice su najpoznatije po bogatom sadržaju vlakana, zbog čega imaju niži „glikemijski indeks“ što je važno za regulaciju nivoa šećera u krvi. Umesto gotovih ovsenih kašica iz kesice i divnih „žitarica za decu“ sa dodatim aromama, hidrogenzovanom biljnom mašću (čista trans mast) i naravno šećerom, kupujete ovsene pahuljice. Možete ih skuvati u vodi ili mleku, ocedite i pomešati sa lešnicima, orasima, seckanim bananama, jabukama, jagodama, kupinama ili suvim voćem i eto ovsene kaše, piše novakdjokovicfoundation.
Takođe, ovsene pahuljice možete samleti i koristiti kao brašno za pravljenje palačiniki.
Sastojci:
- 50 g ovsenih pahulja
- 20 g badema ili oraha ili lešnika
- 1 kom. banane
- 30 g brusnica
- 30 g crnog grožđa
- 1 kašičica meda
- 1 kivi
Priprema:
Stavite čašu vode da proključa i prelijte je preko ovsenih pahuljica. Dodajte bademe ili orahe ili neko suvo voće. Neka odstoji 20 minuta. Za to vreme isecite bananu i kivi i pripremite za dekoraciju kaše. Deca će uživati u ovom zdravom i brzo pripremljenom doručku!