Ovsena kaša za DORUČAK? Evo šta se dešava sa TELOM ako je svako jutro jedemo, za DVE nedelje totalna TRANSFORMACIJA

Vesti 07.02.2022 09:00 0

Ovsena kaša je puna antioksidanata uključujući vitamin E, selen, vitamin B1, fosfor, bakar i magnezijum

Ovsena kaša za DORUČAK? Evo šta se dešava sa TELOM ako je svako jutro jedemo, za DVE nedelje totalna TRANSFORMACIJA

unsplash.com

 

Poznato je da nije problematično ako preskočimo večeru, ali ako to uradimo sa doručkom, nećemo imati najbolje benefite za naše telo i organizam. Često se vodi dilema da li je ovsena kaša dovoljno energetski jaka i zdrava da nam bude zamenski obrok za doručak.

Ovas važi za jako zdravu namirnicu. Naši preci su je koristili od pamtiveka i poznato je da ona ima mnoštvo hranljivih materija.

Evo šta se dešava sa telom kada svakodnevno konzumiramo ovsenu kašu

Trebalo bi da znate da je ovas celo zrno koje sadrži 13 grama proteina u maloj porciji od pola šoljice. Da li ste znali da četvrtina porcije ovsene kaše sadrži skoro 100% preporučene količine mangana?

Ovsena kaša je puna antioksidanata uključujući i vitamin E, tokotrienole, selen, fenolsku kiselinu i fitatne kiseline. Sadrži i druge hranljive materije kao što su vitamin B1, biotin, molibden, fosfor, bakar i magnezijum između ostalih fitonutrijenata.

Promene koje ćete videti na svom telu ukoliko svakodnevno jedete ovsenu kašu

Prvi i najbolji razlog zbog kojeg bi trebalo da jedete ovsenu kašu svaki dan jeste to što ta navika može da spreči gojenje i prekomernu težinu. Medicinski stručnjaci misle da je to zbog toga što konzumiranjem ovsene kaše postižete osećaj sitosti i taj osećaj traje dosta dugo.

To samim tim znači da ćete konzumirati manje hrane i da ćete brže gubiti na težini. Trebalo bi da jedete činiju ovsene kaše dnevno svaki dan i zato što vam obezbeđuje dosta energije tokom jutra bez drastičnog rasta ili pada nivoa šećera u organizmu.

Takođe bi trebalo da znate da je ovo zato što ima nizak glikemijski indeks (GI). Ovo je odlično jer vam omogućava da održite nizak nivo šećera u krvi tokom dužeg perioda i na taj način regulišete korišćenje insulina.

Nizak GI kod ovsene kaše vam pomaže da izbegnete potraživanje organizma za nezdravom hranom usled drastičnog pada šećera, stoga će vam lakše biti da odolite svojim omiljenim poslasticama.

Takođe je dobro da znate da je dnevni kalorijski uticaj nakon konzumiranja ovsene kaše za doručak ogroman, te da može smanjiti totalni broj kalorija za čak 81%. Medicinski stručnjaci kažu da ovsena kaša sprečava ljude da konzumiraju više kalorija tokom narednih obroka usled rezultata studije koja je uporedila ponašanje ispitanika nakon konzumiranja doručaka sa visokim i sa niskim glikemijskim indeksom.

Zdravstveni benefiti

- Smanjuje nivo lošeg holesterola

- Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

- Pospešuje imunitet

- Reguliše nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

- Odličan izvor vlakana što štiti od nastanka raka dojke

- Žitarice od celog zrna štite decu od astme

- Bezbedna alternativa žitaricama za one koji boluju od celijaklije i ne smeju da konzumiraju gluten

 

Komentari (0)
Loading