Verovali ili ne, OVE namirnice NIKAKO ne bi trebalo da "čuvate" u zamrzivaču

Andrea Orlandić Vesti 17.09.2021 16:55 0

Većina domaćica, kada znaju da ih čeka izazovna nedelja, pripreme dosta hrane i potpom je staviti u zamrzivač, pa je onda vade, odmrzavaju i koristiti kad zatreba

Verovali ili ne, OVE namirnice NIKAKO ne bi trebalo da "čuvate" u zamrzivaču

pixabay

Međutim, postoje neke namirnice koje prosto nije preporučljivo čuvati u zamrzivaču.

Mleko

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Ako držite mleko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdeliće se na stvrdnute komadiće mleka i na tekući deo. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mleko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šoljicu kafe ili u žitarice.

Dakle, mleko koje ste držali u zamrzivaču ne bi trebalo da pijete, ali možete da ga koristite za kuvanje.

Krompir

Krompir ima visok udeo vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postaće mekan i kašast. Sveži krompir ne bi trebalo sa stavljate u zamrzivač niti da ga takvog koristite za kuvanje.

Mešutim, pečen krompir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao sveži krumpir.

Jaja

Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može prouzrokovati pucanje ljuske i pojačati osetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljusci nikako ne bi trebalo da držite u zamrzivaču.

Meki sir

Čuvanje mekog sira u zamrzivaču imaće sličan rezultat kao i kada mleko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primetićete vodenaste grudvice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, pavlake i ricotte.

Voće i povrće

Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udeo vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenica itd) ne bi trebalo držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali, piše "Reader’s digest".

Kada ih odledite i budete hteli da jedete, dobićete nejestivu kašastu masu.

Komentari (0)