Prženje je jedan od mnogih načina da spremimo hranu, ali istina je da je možda najbrži i zato je među najpopularnijim. Iako se smatra da nije zdrava, zbog njenog savršenog ukusa, spremni smo da na neke stvari zažmurimo, i odustanemo od toga da je moguće jesti samo kuvanu ili blendiranu hranu.
Ono što nas zaista odvraća od prženja hrane jeste nered koji ostaje nakon toga. Ulje ostavlja tragove na šporetu i u kuhinji, koje je teško iz prvog puta sve ukloniti.
Ipak, postoji jednostavan trik kojim se to prskanje sprečava, a retko ko ga zna.
Kada u tiganj budete sipali ulje, odmah dodajte i malo soli dok je ulje još hladno.
Pored toga, pre nego što sastojke spustite u ulje, dobro ih osušite. Važno je i da namirnice koje stavljate na zagrejano ulje ne budu vlažne (upravo kombinacije vlage i vrelog ulja dovodi do prskanja).
Prosušite ih i lagano spuštajte u tiganj, sa što manje visine.