Ako želite da vam POTRAJE celu zimu, onda nemoje držati ZIMNICU na ovim mestima

Vesti 16.09.2021 08:00 0

Zbog ove banalne greške može da vam propadne sav trud

Ako želite da vam POTRAJE celu zimu, onda nemoje držati ZIMNICU na ovim mestima

Alo/ Marko Metlaš

Mnogi već uveliko pripremaju zimnicu, a dok se neke domaćice svađaju oko najboljeg recepta za lovačku salatu, druge gledaju kako pravilno da sterilišu tegle. 

Bilo kako bilo, hrana koja se priprema u ovom periodu se brzo i sa slašću pojede, a baš je retko da neka tegla dočeka i prve prolećene dan! Međutim, kako bi ova zimnica ostala jestiva što duže bitno je čuvati je na pravom mestu!

Ako ne želite da sav vaš trud niz reku, onda nemoje ostavljati zimnicu na ovim mestima:

Tamo gde je toplo

Da, razumemo to da ponekad prosto nema više mesta u špajzu, ali najbitnije je da držite hranu što dalje od grejnog tela. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota od šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrejati.

Otvorena terasa

Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrejaće se i tako potencijalno pokvariti.

"Neujednačena" temperatura

Kako bi zimnica ostala jestiva važno je obezbediti joj mesto sa stabilnom temperaturom, a takvo mesto je podrum.

Ne preporučuje se ni da se drži tamo gde "piči" promaja, kao na primer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori…

Jaka svetlost

Najbolje je pronaći mračno mesto za tegle, jer jako svetlo će pokvariti kiselu zimnicu. Pa tako police sa pozadinskim osvetljenjem ne dolaze u obzir.

Frižider

Zimnicu poput džemova i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.

Mokro mesto

Ako čuvate zimnicu u podrumu, a on je često vlažan, onda ovo ipak nije dobra opcija. Buđ može da zahvati tegle.

Komentari (0)
Loading