Nutricioniskinja OTKRILA koliko je KOMPOT ustvari zdrav: U ovim količinama treba da ga JEDETE bez da ga dodatno zaslađujete!

Milica Ognjenović Vesti 28.04.2023 20:10 0

Od kog god voća da se pravi, pogodno je za naš organizam ako se preterano ne zaslađuje

Nutricioniskinja OTKRILA koliko je KOMPOT ustvari zdrav: U ovim količinama treba da ga JEDETE bez da ga dodatno zaslađujete!

Shutterstock

Kada se vratimo dubogo u rano detinjstvo, bake su bile te koje su nam kao poslasticu često volele spremati kompote od raznog voća.

Stručnjaci su otkrili da je drastično zdravije kada spremate kompot od svežeg voća, nego od kupovnog iz kesice. 

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

Nutricioniskinja OTKRILA koliko je KOMPOT ustvari zdrav: U ovim količinama treba da ga JEDETE bez da ga dodatno zaslađujete!

Shutterstock

 

- Bobice su izvor minerala. Sadrže vitamin C koji je neophodan za imunitet. Prilikom zamrzavanja i termičke obrade značajan deo ovog nutrijenta se gubi, što nije toliko loše jer je količina koju sadrže pre ovih procesa 2-3 puta veća od optimalnog dmevnog unosa. U 100 g svežeg šipka i ribizli nalazi se više od 200 odsto naše dnevne potrebe za vitaminom C - otkrila je Julija Čekonina, stručnjak iz oblasti nutricionizma i dijetologije. 

Sadrže bioflavonoide koji povećavaju efikasnost vitamina C, što je važno za prevenciju kod prehlade. 

- Kompoti od voća i bobica imaju antiseptično dejstvo. Domaćim kompotima nije potrebno dodavati boje, arome ili konzervanse, što je veliki plus. Još jedan benefit ovih napitaka sa voćem jeste što sami kontrolišite unos šećera - od vas zavisi da li ćete ih zasladiti, a svakako je zdravije da to ne činite. Da biste sačuvali više hranljivih sastojaka u voću, bolje je da kompot ne kuvate dugo -  rekla je poznata nutricioniskinja. 

Opet navodi se, da je najbolje dodati koju kašicicu meda bez dodatnog šećera, ali ovo ispod je dobro poznat bakin kompot.

Sastojci

  • 500 g jabuka
  • 500 ml vode
  • 40 g šećera
  • jedan vanilin šećer
  • pola limuna
  • jedna kašičica cimeta

Priprema:

Operite jabuke i ogulite pa zatim narežite na kriške. 
Stavite jabuke u kipeću vodu, a zatim dodajte pola limuna, i šećer i vanil šećer, ako želite.
Kuvajte najviše do 15 minuta, a na kraju dodajte i kašičicu cimeta.

 

img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
30. 03. 2025 16:00

(FOTO) Drama! Krenulo 70.000 Putinovih vojnika, prate ih 300 tenkova, 700 oklopnih vozila - počela ofanziva koja će odlučiti rat!

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Komentari (0)