Sastojci
- 500 gr mlevene junetine
- 400 gr krompira
- 3 manje glavice luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- po ukusu so,biber,vegeta
Bešamel
- malo putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 ml pavlake za kuhanje
- malo soli,bibera
- komadić sira,po želji
Priprema
Luk sitno naseckati, krompir naribati na krupnijoj strani rende a beli luk na sitnijoj. Sve dodati mlevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mešavinu začina. Sve fino izmešati da se masa ujednači. Oblikujte ćufte kao pljeskavice. Pržiti ih u dobro zagrejanom ulju. Nije cilj da se potpuno isprže, nego samo da uhvate finu koricu sa obe strane. Pržene pljeskavice slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel- na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i mešati da se ne stvore grudvice. Sipati mleko mešajući sve vrijeme. Dodati i pavlaku za kuvanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan,gauda, ementaler...po želji ) Preliti ćuftice bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C. Peći još 10ak minuta bez folije.
Prijatno!