Sastojci za posne palačinke
- 3 šolje brašna,
- 2,5 šolje kisele vode,
- 1 kašika šećera,
- malo soli,
- 1/2 kašicice praška za pecivo,
- 1 kesica vanilin šecera,
- ulje
Priprema
Pomešati brašno sa kiselom vodom, šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i na vrh noža soli, pa mutiti mikserom dok se ne dobije ređa kaša.
Dodati jednu kašiku ulja i još malo promešati.
Za pečenje palačinki najpogodniji je tiganj sa teflonskim dnom. U tiganj sipati nekoliko kapi ulja, pa kada se dobro zagreje, sipati oko pola kutlače tečne kaše, taman toliko da pokrije dno tiganja.
Kada se jedna strana palačinke ispeče, prevrnuti je na drugu stranu. Pre pečenja svake palačinke dodati u tiganj nekoliko kapi ulja.
Gotove palačinke premazati džemom, posuti orasima i šećerom, ili struganim jabukama sa šećerom i cimetom, ili bilo kojim drugim voćem i saviti u rolnu. Po želji, posuti šecerom u prahu.
Aja
15.06.2023 20:38Palačinke su odlične, ukusne i ne lepe se za tiganj! Samo treba više vode nego što piše u receptu!!! Svaka preporuka!