Fantastično mekane kifle, koje ostaju sveže i treći dan.
Isprobajte ih!
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Sastojci:
- 500 ml +1 kašika mleka
- 2 ravne kašike šećera
- 10 gr suvog kvasca
- 2 cela jaja
- 100 gr margarina ili maslaca
- 1 kašika soli
- 1 kašika sirćeta
- 5 grama praška za pecivo
- 900 gr mekog brašna
Priprema:
Zagrejte mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojite. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.
- U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac ( ostaviti jednu kašiku ), prašak za pecivo i sirće pa opet dobro izmešati.
- Dodajemo još malo brašna i so i mešamo.
- Kada smo sve dobro izmešali dodajemo ostatak brašna i mesimo testo.
- Testo je mekano i lepljivo i treba da dosta mesiti. Oko 10 minuta.
- Kako budete mesili testo ono će se vezivati.
- Na pola mešenja napravite pauzicu da odmorite ruke. Operite ih i možete blago pouljiti ih.
- Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo.
- Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju pa spustiti testo.
- Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.
- Zaokružiti pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.
- Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama.
- Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite.
- Podelite ga na 16 približno jednakih delova.
- Svaki deo ( pogledajte u videu ) oblikujte u lopticu savijajući krajeve ka napolje i malo izvrite na stolu.
- U veliki plah od rerne stavite papir za pečenje.
- Namažite blago uljem oklagiju.
- Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore – dole.
- Okrenite pa uradite isto.
- Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.
- Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolaste celu kiflu. Na kraju razvucite gorenji deo da bude četvrtast pa završite rolanje.
- Poslagati ih u pleh i prekriti folijom pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje.
- Ako vam nisu narasle dovoljno slobodno ih ostavite još da rastu.
- Da biste ubrzali proces zagrejte rernu izmedju 30 i 40 stepeni pa pokrivene kifle stavite u rernu sa tek malo otvorenim vratima rerne.
- Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ovako lepo ne porumene kao na fotografiji.
- Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta, pa ručkajte.
- Testirajte rukom koliko su mekane i javite nam utiske.
