Torta KRALJICE MARIJE je najlepša SRPSKA poslastica: Govorilo se da ju je POKLANJALA siromašnoj deci, a evo kako se priprema ovaj jednostavan recept

M. G. Vesti 16.04.2022 10:35 0

Za ljubitelje oraha nema bolje torte, a pravi se vrlo jednostavno.

Torta KRALJICE MARIJE je najlepša SRPSKA poslastica: Govorilo se da ju je POKLANJALA siromašnoj deci, a evo kako se priprema ovaj jednostavan recept

Shutterstock

Kraljica Marija Karađorđević bila je je jedna od omiljenih žena u srpskoj istoriji, između ostalog i zbog njene brige o "običnom" čoveku.

Supruga kralja Aleksandra I i majka poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra II bila je vrlo neposredna u komunikaciji s narodom. Često su je viđali kako šeta sama, i to u udobnoj obući, a navodno je bila vrlo skromna i velika humanitarka.

 

 

U istoriji je ostalo zabeleženo da je kraljica Marija za praznike obavezno posećivala tadašnji Zavod za siromašnu decu, a tamo nije odlazila praznih ruku: u njima je nosila bogatu tortu sa orasima.

Sastojci za koru:

- 7 belanaca
- 150 grama mlevenih oraha
- 150 grama maslaca
- 70 grama brašna
- 150 grama šećera
- 1 kesica vanilin šećera

Sastojci za fil:

- 7 žumanaca
- 150 grama šećera u prahu
- 2 kesice vanilin šećera

Sastojci za preliv:

- 150 grama šećera
- 5 kašike mleka
- 150 mlevenih oraha
- 50 grama maslaca
- 100 grama seckanih oraha

Priprema kore:

Mikserom dobro umutite sneg od belanaca. U odvojenoj posudi umutit maslac koji odstojao naa sobnoj temperaturi, sa šećerom, pa im postepeno dodajte brašno, orahe i vanilin šećer. Potom ovu smesu kašikama dodajte snegu od belanaca, uz neprestano miksanje manjom brzinom.

Prelijte ovo testo u kalup za pečenje (podmazan ili obložen pek-papirom), pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta.

Priprema fila:

Dok se testo peče, umutite žumanca i šećer prahu s vanilin šećerom. Smanjite temperaturu rerne na 100 stepeni. Time prelijte koru, pa stavite u rernu na 15 minuta.

Priprema preliva:

Na srednjoj vatri istopite šećer i maslac, pa im dodajte mleko i na kraju mlevene orahe. Kada dobijete kompaktnu masu, njom prelijte tortu i zatim pospite mlevenim ili sitni seckanim orasima.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading