Suština je u tome da se stavlja dvostruko veća količina brašna od količine masnoće. Na 250g putera ili margarina ili 200g masti ide 500g mekog brašna, doda se malo šećera, jedno jaje i jedno žumance i sok i kora limuna. Raskošnija varijanta sadrži mlevene orahe ili lešnike.
Prave starinske vanilice vade se najmanjom okruglom modlom, da budu taman za jedan zalogaj. Naše bake koristile su u tu svrhu one starinske rakijske čašice malog promera.
Sastojci:
- 250g maslaca ili 200g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance i jedno celo jaje
- sok i rendana kora limuna
- 500g brašna (ili 100g mlevenih oraha i 400g brašna)
Priprema
Maslo ili mast penasto umutiti, a zatim dodati žumance i jedno celo jaje, sok i rendanu koru limuna. Sad usuti brašno i šećer, zamesiti testo i ostaviti malo da se odmori. Potom razvući na pobrašnjenoj dasci koru debljine oko pola do jednog centimetra, pa vaditi modlom male pogačice. Redjati u podmazan pleh i peći na 180 stepeni oko 15-20 minuta, paziti da ostanu bele. Pečene vanilice premazati pekmezom i sastavljati dve po dve, pa uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
BONUS VIDEO