U nastavku vam donosimo dva recepta, u kojima se sočivo priprema na različite načine, ali je svaki ponaosob vrlo interesantan i verujemo da će vam se dopasti.
Čorba od sočiva
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- kašika lista od celera
- peršunov list
- 3 šargarepe
- 500 ml soka od paradajza
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 300 g sočiva
- so, biber i mlevena paprika po želji
Priprema
Najpre uzmite zrna sočiva i dobro ih operite, a zatim ih prokuvajte oko deset minuta u dosta vode. Potom, kao i kod pasulja, ovu vodu prospite. Zatim sitno iseckajte crni luk i propržite ga na ulju. Dodajte na kolute isečenu šargarepu i nakon toga ubacite i sočivo da se proprži oko minut uz mešanje. Dodajte so, biber i mlevenu papriku po sopstvenoj želji i ukusu. Ukoliko volite pikantnije čorbe, možete da dodate i ljutu papriku. Sve ovo zajedno pržite još oko 5 minuta, nakon toga dodajte sok od paradajza i malo manje od 1 l vode.
Ostavite poklopljeno da se kuva na umerenoj vatri oko pola sata, odnosno dok ne primetite da je sočivo skuvano. Možete na kraju da dodate i malo jabukovog sirćeta, a pri služenju čorba od sočiva se sjajno slaže i sa kiselim mlekom i pavlakom.
Napravite ćufte od sočiva
Sastojci:
- 200 g sočiva
- 100 g trapista
- tikvica
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 jaje
- 50 ml maslinovog ulja
- 6 kašika prezle
- peršun
- so, biber i slatka pavlaka po želji
Priprema
Sočivo operite i ubacite u dosta vode da se kuva oko 20 minuta. Za to vreme narendajte sir i tikvicu, a posebno iseckajte crni luk na kockice. Kada je kuvanje sočiva gotovo procedite i prebacite ga u duboku posudu da se ohladi. Ubacite sve sastojke i izmešajte, a potom dodajte i jaje, maslinovo ulje, prezlu, peršunov list i začinite po sopstvenoj želji koristeći so, biber i slatku pavlaku.
Dobro izmešajte da bi se stvorila jednaka masa, a onda vlažnim rukama pravite ćufte koje ćete posle uvaljati u kukuruzno brašno i prezlu. Podgrejte ulje u tiganju i pecite ih sve dok ne porumene. Zatim ih izvadite da se iscede. Navedena količina je dovoljna za 24 ćufte manjih dimenzija.
BONUS VIDEO