Sastojci za kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike ulja
- 24 kašike (oko 300 g) mleveni orasi
Sastojci za fil:
- 12 žumanca
- 1 jaje
- 13 kašika šećera
- 200 g čokolade za kuvanje
- 125 g maslaca
- 125 g margarina
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati kašiku brašna, kašiku ulja i 12 kašika mlevenih oraha. Lagano izmešati varjačom. Usuti u pleh (35 x 25 cm), podmazan ili obložen papirom za pečenje. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C. Na isti način napraviti još jednu koru. Kad se ohlade, iseci uzduž, od jedne se dobiju dve, 35 x 12,5 cm.
Žumanca i 1 jaje dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, sipati u šerpu i kuvati na pari oko 15 minuta, uz neprestano mešanje. Pred kraj kuvanja, kad varjača već počne da ostavlja trag po dnu šerpe, dodati čokoladu za kuvanje i mešati da se otopi. Maslac i margarin umutiti, pa izmiksati sa dobro ohlađenim filom.
Na tacnu staviti koru, preko fil (četvrtinu ukupne količine), opet koru, pa fil... 4 kore, 4 reda fila. Tortu filom završiti i ukrasiti je.
BONUS VIDEO