Torta ima prefinjeni sveži spoj oraha, badema, pomorandže i čokolade sa belim šamom, što ovu poslasticu potpuno izdvaja od drugih.
Da li je priča o nastanku torte istinita ili nije, nije toliko ni bitno, bitno je da Vasina torta spada u srpske kulinarske klasike i svakako predstavlja izazov napraviti je kod kuće.
U prošlom veku mnogim srpskim domaćicama ovo je bila torta izbora za veoma važna slavlja i događaje, te će kod nekih sigurno probuditi nostalgična sećanja.
POSTUPAK PRAVLJENJA TORTE POGLEDATI U VIDEU
Sastojci
Kora:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mlevenih oraha
- 1 vanilin šećer
Fil:
- 5 kašika mlevenih oraha
- malo (oko 50 ml) vrelog mleka
- 150 g prah šećera
- sok od jedne pomorandže
- 200 g putera
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
Šam:
- 15 kašika šećera
- 1 šoljom vode
- 4 belanaca
BONUS VIDEO