Rotaciona dijeta osmišljena je pre više od 50 godina, ali je ovih dana ponovo postala aktuelna i Srbi je masovno guglaju. Pravila su jednostavna, drži se tri nedelje, a navodno se gubi i pola kilograma dnevno.
Rotacionu dijetu je osmislio dr Martin Katan davne 1963. godine kad je zahvaljujući sopstvenom režimu ishrane smršao čak 34 kilograma za manje od godinu dana, koji mu se nisu kasnije vratili. Posle je napisao i knjigu koja se prodaje širom sveta u milionima primeraka, uprkos tome što nutricionisti oštro osuđuju ovako restriktivne dijete.
Pravila rotacione dijete
Pravila se svode na brojanje kalorija. Rotaciona dijeta je tronedeljni program ishrane.
Prva tri dana dozvoljen je unos samo 600 kalorija dnevno, a naredna četiri dana 900 kalorija dnevno. U drugoj nedelji se svih sedam dana unosi 1200 kalorija dnevno, a treća nedelja je ponavljanje prvih sedam dana sa 600 i 900 kalorija. Nakon toga sledi obavezna pauza tokom koje se postepeno uvode nove namirnice u ishranu. Ipak, i tad treba izbegavati masne namirnice, slatkiše, alkohol, i povećati fizičku aktivnost.
Livestrong daje primer jelovnika za rotacionu dijetu – koji pokriva unos 600, 900 i 1200 kalorija.
Tokom prva tri dana rotacione dijete, dnevni unos ne bi trebalo da pređe 600 kalorija.
Doručak: pola grejpa sa kriškom hleba od celog zrna i malo sira; ili pola banane i šolja žitarica sa obranim mlekom; ili parče hleba od celog zrna sa kikiriki puterom i jabuka.
Ručak: oko 100 g nemasnog sira, 50 g tunjevine ili lososa, pet krekera ili kriška hleba od integralne pšenice i šolja povrća.
Večera: 85 g mesa po izboru, šolja povrća, parče sira, salata i voćka.
Sledeća četiri dana rotacione dijete omogućavaju osobi da unosi 900 kalorija dnevno.
Doručak: pola banane, žitarice i obrano mleko; ili šolja bobičastog voća, pet integralnih krekera i 100 g nemasnog sira.
Ručak: 50 g tunjevine s kašičicom majoneza, dve kriške integralnog hleba i pola grejpa.
Večera: šolja špargle ili boranije, 85 g mesa po izboru i jedna jabuka.
U drugoj nedelji rotaciona dijeta dozvoljava unos 1.200 kalorija. Voće može da se jede i triput dnevno, a obroci se mogu “pojačati” sa po kašičicom putera, margarina, majoneza ili salatnog preliva. Porcije mesa se povećavaju na 150-170 g. Kada se ovih sedam dana završi, rotacija se ponavlja.
Stručnjaci ipak preporučuju da se konsultujete sa lekarom pre nego što pređete na ovako rigorozan režim ishrane.