Pomalo se čudite jer znate da ste ga skoro kupili i nije vam jasno kako je za tako kratko vreme uspeo da proklija.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Jedno od važnijih pravila kada je u pitanju skladištenje povrća, jeste da krompir nikada ne treba da stavljate pored luka jer će mnogo brže proklijati.
Krompir je zahvalno povrće u smislu da može duže vreme da stoji i da mu nije potrebno hlađenje, tako da ne zauzima mesto u frižideru.
Ipak, čak i ovo povrće ima svoj rok trajanja i posle nekog vremena počinje da klija i truli. Međutim, čak i kada krompir počne da klija, mnogi ljudi ne mare za to i odlučuju se da ga iskoriste za pripremu obroka.
Međutim, konzumiranje proklijalog krompira i nije tako zdravo. Razlog tome leži u činjenici da krompir u sebi sadrži jedinjenja kao što su solanin i čakonin. To su jedinjenja koja su zdrava u malim količinama i potpuno bezbedna. Međutim, klijanjem krompira nivo ovih jedinjenja u krompiru se povećava, što može negativno da utiče na zdravlje čoveka. Ovo predstavlja rizik da ćemo konzumirati previše ovih jedinjenja ako konzumirate krompir koji je proklijao.
Neželjeni efekti koji se obično javljaju sledećeg dana uključuju simptome kao što su nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, groznica, glavobolja i konfuzija.
Neke studije sugerišu da konzumiranje prolikajlog krompira tokom trudnoće može povećati rizik od urođenih mana kod fetusa. Da li to znači da krompir koji je proklijao treba da bacite ili posadite? Ne nužno. Zapravo, sve zavisi od toga u kojoj je fazi proces klijanja. Takođe, treba da obratite pažnju na boju krompira i tamne krugove na njegovoj površini.
Ukoliko je krompir promenio boju u zelenu, nemojte ga konzumirati. Ovo su znaci da su nivoi solanina i čakonina visoki i potencijalno opasni. Treba zapamtiti, naravno, da se krompir ne može jesti bez termičke obrade. Sirovi ili polu – sirovi predstavljaju pretnju po naše zdravlje.

U SUSRET EKSPU Pre Beograda na svetskoj izložbi predsatvalja se Osaka, paviljoni za prve goste se otvaraju u nedelju

Na ponos Srbiji: EXPO 2027 Beograd podržao Beogradski maraton u trci za čovečanstvo

USKRŠNjI FESTIVAL ZA DECU: Takmičenje "Šareno jaje sreću daje" u porti crkve u Kostolcu
Vi ste kao rogovi u vreći: Stefani pronašla utehu kod Terze, on na sve načine pokušao da je osvesti (VIDEO)

Pljačka u Prokuplju! Osumnjičeni iskoristio ključan momenat za razbojništvo!

Stižu neočekivani darovi! Romski horoskop najavljuje vrelo leto - 5 znakova doživeće preobražaj, zapljusnuće ih talas sreće

6:0 ILI 6:1 TIP JE PROŠAO Od sada, svi tiketi na ATP Masters 1000 turnirima imaju posebnu prednost!

VAŽAN TRENUTAK NA BEOGRADSKOJ BERZI Danas je ostvaren istorijski iskorak za srpsko tržište kapitala

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

Šta povezuje Mikija Mausa, Duška Dugouška, Super Marija i Vučka?

SVEČANOM CEREMONIJOM OTVOREN EKSPO 2025 ,,Svetska izložba je mesto susreta, napretka i inovacije“

Bez struje 10 opština! Najavljeni radovi na mreži, ovo je detaljan spisak ulica

Zemlja vatre i nara na obali Kaspijskog jezera stiže na EXPO 2027 Beograd
SUDBINO PROKLETA: Srbin će udariti na Srbina - Jokić ide na Bogdanovića u četvrtfinalu Zapada!

DANAS TOPLO I OBLAČNO! Uveče stiže nova tura padavina, ponovo kiša u celoj zemlji!

VESNA
23.03.2022 09:51Bas se pitam sto me boli glava? Bice da je od proklijalog krompira