Mnogi se pitaju da li je ZDRAVO jesti PROKLIJALI krompir: Jedan znak je UPOZORENJE da odmah treba da ga BACITE

L. Vidović Vesti 21.03.2022 09:39 1

Verovatno vam se dešavalo da nameravate da spremite neko jelo, a onda primetite da je krompir koji ste čuvali u ostavi proklijao

Mnogi se pitaju da li je ZDRAVO jesti PROKLIJALI krompir: Jedan znak je UPOZORENJE da odmah treba da ga BACITE

Shutterstock

 

Pomalo se čudite jer znate da ste ga skoro kupili i nije vam jasno kako je za tako kratko vreme uspeo da proklija.

Jedno od važnijih pravila kada je u pitanju skladištenje povrća, jeste da krompir nikada ne treba da stavljate pored luka jer će mnogo brže proklijati.

Krompir je zahvalno povrće u smislu da može duže vreme da stoji i da mu nije potrebno hlađenje, tako da ne zauzima mesto u frižideru.

Ipak, čak i ovo povrće ima svoj rok trajanja i posle nekog vremena počinje da klija i truli. Međutim, čak i kada krompir počne da klija, mnogi ljudi ne mare za to i odlučuju se da ga iskoriste za pripremu obroka.

Međutim, konzumiranje proklijalog krompira i nije tako zdravo. Razlog tome leži u činjenici da krompir u sebi sadrži jedinjenja kao što su solanin i čakonin. To su jedinjenja koja su zdrava u malim količinama i potpuno bezbedna. Međutim, klijanjem krompira nivo ovih jedinjenja u krompiru se povećava, što može negativno da utiče na zdravlje čoveka. Ovo predstavlja rizik da ćemo konzumirati previše ovih jedinjenja ako konzumirate krompir koji je proklijao.

Neželjeni efekti koji se obično javljaju sledećeg dana uključuju simptome kao što su nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca, groznica, glavobolja i konfuzija.

Neke studije sugerišu da konzumiranje prolikajlog krompira tokom trudnoće može povećati rizik od urođenih mana kod fetusa. Da li to znači da krompir koji je proklijao treba da bacite ili posadite? Ne nužno. Zapravo, sve zavisi od toga u kojoj je fazi proces klijanja. Takođe, treba da obratite pažnju na boju krompira i tamne krugove na njegovoj površini.

Ukoliko je krompir promenio boju u zelenu, nemojte ga konzumirati. Ovo su znaci da su nivoi solanina i čakonina visoki i potencijalno opasni. Treba zapamtiti, naravno, da se krompir ne može jesti bez termičke obrade. Sirovi ili polu – sirovi predstavljaju pretnju po naše zdravlje.

Komentari (1)
Loading
VESNA
23.03.2022 09:51

Bas se pitam sto me boli glava? Bice da je od proklijalog krompira