Savršen recept za sve gurmane, MARINIRANI RAMSTEK sa konjakom kome nećete odoleti

K.Ć. Vesti 02.08.2022 16:45 0

Kada kupujete ramstek, pripazite da ima barem 1,5 cm debljine (optimalno 2-2,5 cm) i najidealnini su prošarani masnoćom (mramorni) što mu daje izvrstan ukus. Ova opcija je i za početnike, lako se sprema

Savršen recept za sve gurmane, MARINIRANI RAMSTEK sa konjakom kome nećete odoleti

Pixbay

Ljudi greše kada stavljaju maslinovo ulje u marinadu, to je totalno nepotrebno iz razloga što niti se peče u maslinovom ulju niti meso dobije neki šmek od masinovog ulja.

Recept je za jedan steak.

Sastojci:

  • 2-3 lista lovora (ili usetnjeni već)
  • prstohvat majčine dušice
  • prstohvat timjana
  • 0,05 konjaka
  • 2 dcl ulja
  • malo ruzmarina
  • biber u zrnu
  • 1 beli luk
  • malo slatke crvene paprike
  • prstohvat krupne soli

Priprema:

Izmrviti lovorov list i dodati mu prstohvat timjana, prstohvat majčine dušice, biber u zrnu, 0,05 konjaka, malo crvene paprike i prstohvat ruzmarina.

Dodati obično ulje dok ne bude jednolična i kompaktna masa. Ne sloliti iz razloga što so izvlači vodu iz mesa te meso postaje krtije. 

Meso premazati sa jedne i druge strane sa ovom mešavinom.

Meso položiti u posudu te zaliti običnim uljem dok ulje u potpunosti ne prekrije meso. U ulje ubaciti 1-2 češnja belog luka, pokopiti te staviti u frižider da odstoji ceo dan. Meso čim duže stoji tim je mekanije. 

Nakon mariniranja, Izvadite steak iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi, pokrivenog, 30-60 minuta. pre početka pripreme skinuti višak začina (nikako ne prati) sa rukom.

Na zagrijanom tiganju staviti meso da se peče po dva minuta svaka strana. U proseku svakih 2 minuta možete okreatati meso (ne da ga bodete viljuškom) ovisno koliko jako želite da bude meso pečeno s time da nikako ne bi trebalo pržiti više od 8  minuta jer se gubi smisao.

Nakon što je meso ispečeno posoliti sa krupnom morskom solju i ostaviti da odleži poklopljeno onoliko minuta koliko je meso bilo na vatri.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading