Ljudi greše kada stavljaju maslinovo ulje u marinadu, to je totalno nepotrebno iz razloga što niti se peče u maslinovom ulju niti meso dobije neki šmek od masinovog ulja.
Recept je za jedan steak.
Sastojci:
- 2-3 lista lovora (ili usetnjeni već)
- prstohvat majčine dušice
- prstohvat timjana
- 0,05 konjaka
- 2 dcl ulja
- malo ruzmarina
- biber u zrnu
- 1 beli luk
- malo slatke crvene paprike
- prstohvat krupne soli
Priprema:
Izmrviti lovorov list i dodati mu prstohvat timjana, prstohvat majčine dušice, biber u zrnu, 0,05 konjaka, malo crvene paprike i prstohvat ruzmarina.
Dodati obično ulje dok ne bude jednolična i kompaktna masa. Ne sloliti iz razloga što so izvlači vodu iz mesa te meso postaje krtije.
Meso premazati sa jedne i druge strane sa ovom mešavinom.
Meso položiti u posudu te zaliti običnim uljem dok ulje u potpunosti ne prekrije meso. U ulje ubaciti 1-2 češnja belog luka, pokopiti te staviti u frižider da odstoji ceo dan. Meso čim duže stoji tim je mekanije.
Nakon mariniranja, Izvadite steak iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi, pokrivenog, 30-60 minuta. pre početka pripreme skinuti višak začina (nikako ne prati) sa rukom.
Na zagrijanom tiganju staviti meso da se peče po dva minuta svaka strana. U proseku svakih 2 minuta možete okreatati meso (ne da ga bodete viljuškom) ovisno koliko jako želite da bude meso pečeno s time da nikako ne bi trebalo pržiti više od 8 minuta jer se gubi smisao.
Nakon što je meso ispečeno posoliti sa krupnom morskom solju i ostaviti da odleži poklopljeno onoliko minuta koliko je meso bilo na vatri.
BONUS VIDEO