Mekike za DORUČAK su pun pogodak: Testo se LAKO pravi i ne mora da naraste

M. G. Vesti 05.03.2022 09:00 0

Sočne i mekane - savršene za početak dana.

Mekike za DORUČAK su pun pogodak: Testo se LAKO pravi i ne mora da naraste

Shutterstock

Sastojci:

- 200 ml vode

- 500 ml jogurta
- 1 kašika šećera
- 10 gr suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašika ulja
- 900 gr mekog brašna + malo brašna da se testo premesi i razvuče

Priprema:

U toploj vodi razmutiti šećer i kvasac. Odmeriti brašno i pola staviti u činiju u kojoj ćete mesiti. Dodati kvasac i mlak ili topao jogurt. Veoma je bitno da nije iz frižidera. Sve kašikom izmešati. Dodati još brašna i so pa mešati. Utrošiti svo brašno za mešenje.Biće lepljivo, što je dobro. Testo mora biti mekano i lepljivo jer na taj način i to malo što ostavimo da naraste je dovoljno. Takvo testo preliti uljem i premesiti. Uzeti još malo brašna, posuti po stolu, izvaditi testo i još malo mesiti.

Oblici se prave po želji, seku se kako god. Može se razvući u pravugaonik i samo iseći. Podeliti testo na 6 loptica, oblikovati svaku pa razvući u krug, zatim iseći na osmine, osam trouglova. Tako uraditi sa svakim testom. Sve stoji na stolu. Koliko odstoji dok se ulje zagreje sasvim je dovoljno. 

U većem tiganju zagrejati 700-800ml ulja. Zagrevati na najjačoj vatri, pa posle prve ture pečenja ako je potrebno smanjiti kako ne bi gorelo, to sad sve zavisi od vašeg šporeta.

Pečene mekike, priganice, peksimete vaditi na ubrus da se ocede pa stavljati drugu turu da se peče. Oceđene od masnoće slagati na tanjir i oslobađati tanjir sa ubrusom za drugu turu. Mogu se jesti kao slatke i slane. Prijatno!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading