Slatke ili slane potpuno je svejedno: Domaće MEKIKE, hrskave i jednostavno NEODOLJIVE!

T.Đ Vesti 24.09.2021 08:31 0

Savršen doručak (ukoliko ih poslužite sa sirom ili pavlakom) ili poslastica (sa džemom ili kremom) u kojoj će uživati svi članovi porodice!

Slatke ili slane potpuno je svejedno: Domaće MEKIKE, hrskave i jednostavno NEODOLJIVE!

Shutterstock

Vazdušaste i mekane mekike su zasigurno jelo koje svako obožava.

Sastojci:

  • 1/2 l mlake vode
  • 700 g mekog brašna
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 5 kašika ulja za testo
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • ulje za prženje (duboko prženje)

Priprema:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer.

Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo više od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti.

Umesite glatko testo.

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Ostavite testo da nadođe neka stoji 15 minuta da testo malo naraste.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je još da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer će se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni.

Mekike na kraju ostavite na kuhinjskom ubrusu da se maksimalno ocede. 

Uživajte.

Komentari (0)
Loading