Posle ovoga ćete ga IZBACITI iz kupatila: Evo zašto je OMEKŠIVAČ štetan po zdravlje, posledice su DUGOTRAJNE

Vesti 27.02.2022 10:38 0

Pre pedeset godina, kada je deterdžent za pranje veša bio lošijeg kvaliteta i činio odeću grubom, na tržištu su se pojavili omekšivači

omekšivač

Shutterstock

U posljednjih deset godina pojavilo se niz dokaza koji otkrivaju da omekšivači više oštećuju našu odeću, okolinu, ali i zdravlje, nego što nam koriste. 

Šteti odeći

 

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da, iako tečeni omekšivač čini da vam odeća izgleda bolje, zapravo oštećuje materijal. Suštinski, omekšivač tkanine deluje tako što pravi tanki, voštani sloj na materijalu. Ovaj sloj mora biti otporan na vodu kako se ne bi isprao tokom procesa pranja, što odeću čini mekšom, ali isto tako manje sposobnom da upija vodu i deterdžent za pranje veša. To zapravo otežava čišćenje odeće koja s vremenom može početi mirisati loše. Ovo se posebno odnosi na prirodna vlakna poput pamuka, konoplje i bambusa. Sintetički materijali takođe ne reaguju dobro na omekšivač, a na materijalu mogu ostati tragovi koji izgledaju ružno i zadržavaju neugodne mirise.

Šteti životnoj sredini

Taj voštani sloj morao je doći odnekud, a zapravo je reč o mešavini hemikalija na bazi nafte koja je nerazgradiva.

Omekšivači tkanine sadrže kvaternarne amonijske spojeve, zvane i "Quats", koji su odgovorni da odeća postane lepa i meka čim izađe iz veš-mašine. Međutim, za ove spojeve zna se da su toksični za vodene organizme, poput riba. "Quats" narušavaju strukturu i funkciju škrga, otežavajući ribama disanje i na kraju ih guše.

Druga je hemikalija koja se obično nalazi u omekšivaču tkanina glutaral, poznat kao glutaraldehid, za koji se zna da je toksičan za ribe i druge vodene organizme.

Narušava zdravlje

Ne iznenađuje da su hemikalije, koji su smrtonosni za ribu, štetni i za ljude. Poznato je da "Quats" izazivaju astmu, a neka istraživanja ukazuju na to da mogu biti štetni i za naš reproduktivni sistem. Mirišljavi omekšivači mogu sadržati više od 3.000 sastojaka, uključujući i ftalate, za koje se zna da su štetni za zdravlje ljudi, posebno za reproduktivno zdravlje muškaraca. Galaxolide su sintetički mošusi, čest sastojak omekšivača, koji se tokom vremena nakupljaju u telu. Konzervansi i boje takođe izazivaju zdravstvene probleme. Metilizotiazolinon je uobičajeni konzervans u omekšivačima i odavno se zna da je kožni alergen. A sećate se glutarala, onog koji ubija ribu? On kod ljudi izaziva astmu i kožne alergije.

Zamene za kupovne omekšivače

Stvarnost je da takva da vam zapravo uopšte ne treba omekšivač. Vaša odeća možda neće biti toliko meka kao nekada, pogotovo ako je sušite na žici, ali to se može popraviti prilično bezbolno. Ako koristite sušilicu, možete pokušati s kuglicama od vune ili filca ili kuglicama napravljenim od aluminijske folije. Pored toga, možete dodati šoljicu alkoholnog sirćeta u ciklus ispiranja.

Komentari (0)
Loading