SUJEVERJE ili NAUČNA činjenica? Zašto ne bi trebalo da ubijete PAUKA u svom DOMU?

Vesti 26.02.2022 09:30 0

Kod nas je odomaćeno verovanje da nikako ne bi trebalo da ubijate paukove ako ih vidite u domu

SUJEVERJE ili NAUČNA činjenica? Zašto ne bi trebalo da ubijete PAUKA u svom DOMU?

Shutterstock

Prema verovanju, ubijanjem pauka možemo da privučemo negativnu energiju, suprotno, ako ga ostavimo u životu, možemo da očekujemo lepe veste.

 Iako mnogi od nas nisu sujeverni, možda bi ipak trebalo da odustanete od ubijanja pauka kad ga ugledate. Naučnici sada imaju i relevantno objašnjenje.

Naučnici iz Severne Karoline su sproveli istraživanje koje je imalo za cilj d a otkrije koliko vrsta paukova nastanjuje stambene jedinice. Istraživanje je obuhvatilo 50 različitih domova.

Kako prenosi IFL Science, paukovi imaju jako veliku i važnu ulogu u prirodi i deo su unutrašnjeg ekosistema. Oni na koje naiđemo u vlastitom stanu ili kući nisu opasni ni otrovni, baš naprotiv, mogu vam ukloniti druge štetočine.

 Rezultati su  pokazali sledeći– Paukova ima u doslovno svakoj kući! U svakom uglu prostorije naprave mrežu i čekaju da se plen uhvati, a to su često štetpčine i insekti koji mogu da prenose i zarazne bolesti.

Osim što vas mogu spasiti od insekata, znanstvenik Martin Nfeler je otkrio da su proračuni pokazali globalnu važnost pauka za smanjenje populacije insekata i održavanje prirodne ravnoteže.

Ako se smanji njihov broj povećaće se broj insekata koji su njima inače hrana, a mogu biti opasniji i štetniji. Na ovaj način remeti se i prirodna ravnoteža.

 

Komentari (0)
Loading