Svi volimo miris tek pečenog hleba, ali niko ne voli da jede pecivo koje je stajalo dan, dva, jer postane tvrdo i mrvi se. Ako ste se ikada pitali zašto hleb iz pekare ostaje mekši i duže svež, dok domaći brže bajati, postoji jednostavno objašnjenje i još jednostavniji trik.
Zašto domaći hleb brže bajati?
Bez obzira na recept za hleb, domaći hleb se često brže mrvi i gubi svežinu. Razlog je u tome što pekare dodaju sastojak koji sprečava isušivanje i čuva mekoću. Profesionalni kuvari otkrivaju da je caka u medu.
„Rok trajanja pekarskih proizvoda možete produžiti tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom sastojku hleb, kifle, pogače i druga peciva koja pravite, ostaju duže sveži i ne mrve se“, objašnjava kuvar iz „Haggis Pub & Kitchen“.
Shutterstock
Zašto je med toliko efikasan?
- zadržava vlagu u testu
- sprečava mrvljenje
- produžava svežinu
- daje blagu elastičnost i mekoću
Kako koristiti med u testu?
Dodaje se jedna kašičica do jedna kašika, u zavisnosti od količine brašna. Med se lako sjedini sa ostalim sastojcima i ne menja ukus hleba, osim što ga čini mekšim.
Video:
Možda vas zanima…