Pekar otkrio tajnu savršenog testa: Stavlja 1 sastojak koji danima čuva svežinu hleba i peciva

Vesti 02.12.2025 10:10 0

Dodajte ovo u testo i zaboravite na bajat hleb.

hleb

Shutterstock

Svi volimo miris tek pečenog hleba, ali niko ne voli da jede pecivo koje je stajalo dan, dva, jer postane tvrdo i mrvi se. Ako ste se ikada pitali zašto hleb iz pekare ostaje mekši i duže svež, dok domaći brže bajati, postoji jednostavno objašnjenje i još jednostavniji trik.

Zašto domaći hleb brže bajati?

Bez obzira na recept za hleb, domaći hleb se često brže mrvi i gubi svežinu. Razlog je u tome što pekare dodaju sastojak koji sprečava isušivanje i čuva mekoću. Profesionalni kuvari otkrivaju da je caka u medu.

„Rok trajanja pekarskih proizvoda možete produžiti tako što ćete dodati kašiku meda u testo. Zahvaljujući ovom sastojku hleb, kifle, pogače i druga peciva koja pravite, ostaju duže sveži i ne mrve se“, objašnjava kuvar iz „Haggis Pub & Kitchen“.

domaći hleb

Shutterstock

 

 

Zašto je med toliko efikasan?

- zadržava vlagu u testu

- sprečava mrvljenje

- produžava svežinu

- daje blagu elastičnost i mekoću

Kako koristiti med u testu?

Dodaje se jedna kašičica do jedna kašika, u zavisnosti od količine brašna. Med se lako sjedini sa ostalim sastojcima i ne menja ukus hleba, osim što ga čini mekšim.

Video:

 

 

Komentari (0)
Loading