Surutka, često zapostavljeni napitak i nusproizvod u proizvodnji sira, vekovima je bila poznata našim precima kao prirodni eliksir za zdravlje. Bogata proteinima, vitaminima, mineralima i probioticima, pozitivno utiče na pluća i jetru, organe ključne za detoksikaciju i pravilno funkcionisanje organizma.
Za pluća
Redovno konzumiranje surutke pomaže čišćenju pluća od toksina, pospešuje regeneraciju tkiva i može ublažiti simptome kašlja i respiratornih oboljenja. Prethodne generacije su je koristile kao preventivu protiv bronhitisa, astme i upale pluća, posebno u periodima zagađenog vazduha.
Za jetru
Surutka deluje kao prirodni diuretik i podržava rad jetre, pomažući razgradnju masti, proizvodnju enzima i filtraciju krvi. Njeni probiotici i antioksidansi doprinose očuvanju zdravlja jetre, snižavanju holesterola i prevenciji bolesti poput ciroze i hepatitisa.
Zašto je ponovo koristiti
Danas, kada je sve više ljudi suočeno s problemima pluća i jetre, surutka je odlična prirodna alternativa komercijalnim proizvodima. Može se piti kao napitak, dodavati u smoothie-e ili koristiti u pripremi jela. Sadrži vitamine B-kompleksa, kalcijum, magnezijum i fosfor, jača imunitet i poboljšava ravnotežu crevne flore.
Surutka je jednostavan, ali moćan način da podržite zdravlje pluća, jetre i celokupnog organizma – baš kao što su to činili naši preci.