Od bajatog do svežeg: Hleb će biti kao da ste ga tek kupili kada uradite ovo, a postupak važi i za kroasane

Ana Klikovac Vesti 02.11.2025 10:01 0

Srećom, postoje jednostavni načini da se i vekne i peciva osveže...

domaći hleb

Shutterstock

Sveže pecivo iz pekare ili domaći hleb prava su poslastica. Svi volimo da zagrizemo hrskavu koricu vekne kiselog testa i dođemo do mekane unutrašnjosti.

Jedino što je bolje od toga jeste da se razdvoji (i, naravno, pojede) svež kroasan. Zlatno-smeđa spoljašnjost puca u ukusne mrvice, dok se unutrašnjost razdvaja u sloj po sloj puteraste savršenosti.

Jedina mana ovih zadovoljavajućih vekni i peciva jeste to što, pošto ne sadrže konzervanse kao industrijski proizveden hleb i kroasani, vrlo brzo postaju bajati. Očekujte da kroasani ostanu u najboljoj formi samo jedan dan. Baget može trajati dva, dok vekna hleba od kiselog testa može potrajati tri dana. Nije da su posle toga nebezbedni za jelo (osim ako se već nije pojavila buđ), ali postaju bajati — tvrdi i neprivlačni.

Srećom, postoje jednostavni načini da se i vekne i peciva osveže, kaže Aran Gojoaga, autorka knjige ,,The Art of Gluten-Free Bread". Iako se njena prelepa, sveobuhvatna knjiga fokusira na pečenje bez glutena, njeni saveti važe i za hlebove sa glutenom i bez njega.

Kako osvežiti veknu hleba

Recimo da ste pojeli polovinu vekne kiselog testa i želite da drugu polovinu poslužite uz toplu supu, umesto da od nje pravite krutone ili, ne daj Bože, bacite je. Evo trika, kaže Aran Gojoaga: stavite veknu pod mlaz hladne vode na 10 sekundi da se cela navlaži. Zatim je stavite u rernu na 10 minuta na 175°C. Ta kombinacija vlage i toplote stvara magiju.

hleb

Shutterstock

 

„Ponovo ćete dobiti hrskavu koricu i mekanu, vlažnu unutrašnjost,“ piše ona.

Možda vam deluje nelogično da stavite hleb pod vodu, ali, kako kaže Gojoaga, voda je ključna. „Ona vraća vlagu hlebu i pomaže da se korica ne prepeče tokom pečenja.“ Voda prodire u unutrašnjost hleba, a molekuli skroba omekšavaju i ponovo nabubre.

Kako osvežiti kriške hleba

Možda je vaš uobičajeni način da osvežite kriške hleba da ih jednostavno ubacite u toster. To deluje donekle, ali nedostaje mu komponenta vlage. Umesto toga, Gojoaga predlaže da kriške lagano poprskate vodom i tostirate ih na tiganju.

Kako osvežiti kroasane

Teško je zamisliti da ostane višak kroasana, ali moguće je! I kao i kod hleba sa hrskavom koricom, potrebna vam je kombinacija vlage i toplote da ove poslastice vratite u njihovu prvobitnu formu. Dok možete koristiti rernu — poprskajte kroasane vodom i pecite oko 8 minuta — možete upotrebiti i mikrotalasnu pećnicu, kaže Gojoaga.

„Umotajte ih u vlažan papirni ubrus i zagrevajte 30 sekundi do 1 minut.“

francuski kroasan

Shutterstock

 

„Mikrotalasne vrlo brzo zagrevaju molekule vode, što dovodi do ponovne želatinizacije skroba, omekšavanja unutrašnjosti i vraćanja vlage,“ objašnjava Gojoaga. Takođe napominje da hlebovi poput kroasana sadrže masti i šećere koji se na sobnoj temperaturi stvrdnjavaju.

„Mikrotalasna pomaže da se te masti i šećeri ponovo otope, čineći hleb mekanim i vlažnim. Para koja se stvara unutar hleba tokom zagrevanja pomaže da njegova unutrašnjost ostane meka.“

 

Bonus video:

 

@najzena.rs PET SEKUNDI I ZNAĆETE DA LI PIJETE PRAVU KAFU #najzena #zena #fypシ゚ #fyp #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading