Zašto je pire krompir u restoranu uvek bolji? Kuvarica otkrila koji sastojak stavlja pa uvek bude kremast, a nikada vodenast!

Vesti 28.10.2025 17:57 0

Ipak, postići onaj savršeno kremasti, penasti i bogati pire krompir, dostojan jelovnika vrhunskog restorana, često se čini kao nemoguća misija.

pire krompir

Shutterstock

Dobar pire krompir može od skromnog priloga da se pretvori u pravu zvezdu obroka, bez obzira na to šta se još nalazi na tanjiru.

Postoje brojni saveti za pripremu kod kuće – od pravilnog soljenja vode za kuvanje kako bi krompir upio više ukusa, do dodavanja kisele pavlake za kremastiju teksturu ili irske varijante s mladim lukom.

Ipak, postići onaj savršeno kremasti, penasti i bogati pire krumpir, dostojan jelovnika vrhunskog restorana, često se čini kao nemoguća misija.

Kako bismo otkrili šta restoranski pire čini toliko ukusnijim od onog domaćeg (i kako to postići u vlastitoj kuhinji), obratili smo se stručnjakinji. Tajna leži u nekoliko ključnih koraka.

"Profesionalni kuvari obično koriste znatno više putera i pavlake nego što biste to učinili kod kuće, što restoranskom pireu daje onu prepoznatljivu punoću ukusa", objašnjava Maksin Šarf, autorka i kreatorka recepata, čija nova kuvarica izlazi 2026. godine.

pire krompir

Shutterstock

 

 

Tajna restoranskog pirea, obilje putera i pavlake

Zavisno od vaših navika, količina putera koja se koristi u restoranima (često i celi paket od 250 g) mogla bi vas šokirati. No, pravilo je jednostavno: unutar razumnih granica, što više putera, to će pire biti ukusniji.

Takođe, nemojte štedeti na pavlaci za kuvanje ili slatkoj pavlaci – ono će teksturu učiniti neuporedivo glađom od običnog mleka. Međutim, osim putera i pavlake, Šarf otkriva još nekoliko trikova za savršen rezultat.

Odabir pravog krompira je pola posla za pire

"Yukon Gold krompir je moj favorit. Ima prirodno puterast ukus i kremastu teksturu, što ga čini savršenim za pire", kaže Maksin Šarf.

Osim toga, njegova uravnoteženost skroba i vlage rezultiraće pireom koji je jednolično penast, bez grudvica ili vodenastog osećaja, piše Yahoo.

Pre kuvanja, Šarf savetuje da krompir obavezno ogulite i narežete na podednake, manje komade.

"Kuvanje bez kore pomaže da se krompir skuva ravnomerno i sprečava da se voda zavuče pod koru, što može narušiti teksturu. Ujedno štedite muku guljenja vrućeg krompira kasnije", objašnjava ona.

Bonus video:

 

@najzena.rs ZAŠTO SE POMORANDŽE PAKUJU U CRVENE MREŽICE? #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading