Dobar pire krompir može od skromnog priloga da se pretvori u pravu zvezdu obroka, bez obzira na to šta se još nalazi na tanjiru.
Postoje brojni saveti za pripremu kod kuće – od pravilnog soljenja vode za kuvanje kako bi krompir upio više ukusa, do dodavanja kisele pavlake za kremastiju teksturu ili irske varijante s mladim lukom.
Ipak, postići onaj savršeno kremasti, penasti i bogati pire krumpir, dostojan jelovnika vrhunskog restorana, često se čini kao nemoguća misija.
Kako bismo otkrili šta restoranski pire čini toliko ukusnijim od onog domaćeg (i kako to postići u vlastitoj kuhinji), obratili smo se stručnjakinji. Tajna leži u nekoliko ključnih koraka.
"Profesionalni kuvari obično koriste znatno više putera i pavlake nego što biste to učinili kod kuće, što restoranskom pireu daje onu prepoznatljivu punoću ukusa", objašnjava Maksin Šarf, autorka i kreatorka recepata, čija nova kuvarica izlazi 2026. godine.
Shutterstock
Tajna restoranskog pirea, obilje putera i pavlake
Zavisno od vaših navika, količina putera koja se koristi u restoranima (često i celi paket od 250 g) mogla bi vas šokirati. No, pravilo je jednostavno: unutar razumnih granica, što više putera, to će pire biti ukusniji.
Takođe, nemojte štedeti na pavlaci za kuvanje ili slatkoj pavlaci – ono će teksturu učiniti neuporedivo glađom od običnog mleka. Međutim, osim putera i pavlake, Šarf otkriva još nekoliko trikova za savršen rezultat.
Odabir pravog krompira je pola posla za pire
"Yukon Gold krompir je moj favorit. Ima prirodno puterast ukus i kremastu teksturu, što ga čini savršenim za pire", kaže Maksin Šarf.
Osim toga, njegova uravnoteženost skroba i vlage rezultiraće pireom koji je jednolično penast, bez grudvica ili vodenastog osećaja, piše Yahoo.
Pre kuvanja, Šarf savetuje da krompir obavezno ogulite i narežete na podednake, manje komade.
"Kuvanje bez kore pomaže da se krompir skuva ravnomerno i sprečava da se voda zavuče pod koru, što može narušiti teksturu. Ujedno štedite muku guljenja vrućeg krompira kasnije", objašnjava ona.
Bonus video:
Možda vas zanima…