Ako ga stavite previše, testo može dobiti neugodan miris i ukus, a ako ga stavite premalo – neće lepo narasti. Stručnjaci ističu da je upravo prava mera ključ uspeha.
Za 500 grama brašna idealno je dodati 20 grama svežeg kvasca ili oko 7 grama suvog kvasca (jedna kesica). Ta količina omogućava da testo naraste ravnomerno, bez preteranog ukusa kvasca. Ako koristite više brašna, količinu kvasca povećavajte proporcionalno.
Razlika između svežeg i suvog kvasca je u načinu upotrebe.
Sveži kvasac se mora prethodno rastvoriti u mlakoj vodi ili mleku uz malo šećera, dok se suvi kvasac može odmah umešati u brašno. Suvi ima duži rok trajanja i lakši je za upotrebu, ali daje nešto blaži ukus.
Da bi testo uspelo, važno je i okruženje u kojem raste. Najbolje rezultate daje toplo mesto bez promaje, gde testo treba da odstoji 45 minuta do sat vremena. Ako je prostorija hladna, potrebno je više vremena. Preporučuje se da testo bude prekriveno krpom ili folijom kako bi zadržalo vlagu i toplotu.
Greške koje se najčešće prave uključuju dodavanje previše kvasca u pokušaju da se ubrza proces, što dovodi do gorkog ukusa i porozne teksture. Takođe, upotreba hladne tečnosti ili nedovoljno vreme odmora može rezultirati tvrdim i teškim testom.
Dakle, tajna savršenog testa je jednostavna: prava količina kvasca, odgovarajuća temperatura i malo strpljenja.
Sa tim pravilima, svaki hleb, pica ili pecivo biće mekano, mirisno i savršeno naraslo.
Bonus video: