Vazdušaste, mekane, narastu savršeno: Ovo je tajna najsavršenijih mekika, dodajte samo sastojak od 37 dinara

Nedeljko Tišanović Vesti 15.09.2025 09:27 0

Ukus je neverovatan.

uštipci

Shutterstock

Tajna savršeno mekanih i vazdušastih mekika krije se u jednom jednostavnom sastojku – kiselom mleku.

Za razliku od uobičajenog mišljenja da je ključ dugog mešenja, kiselo mleko daje testu mekoću, pomaže mu da brže naraste i čini mekike laganim i ukusnim.

Problemi sa mekikama često nastaju kada testo nije dovoljno odmorilo, kvasac nije nadošao ili testo nije dovoljno vlažno i elastično. Dodatni saveti za najbolje rezultate uključuju korišćenje brašna tip 400 ili 500, izbegavanje previše brašna prilikom razvlačenja, prženje u dobro zagrejanom ulju i posluživanje dok su mekike tople i hrskave.

Priprema je jednostavna: u činiju stavite 500 g brašna, kesicu suvog kvasca, 250 ml blago zagrejanog kiselog mleka, prstohvat soli i kašičicu šećera.

Umesite glatko testo, ostavite da odmara oko 45 minuta, razvucite rukama i pržite u dubokom ulju dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Kiselo mleko obezbeđuje mekike koje su mekane, vazdušaste, bogatijeg ukusa i sa manjom verovatnoćom da budu gumene.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading