U staroj srpskoj tradiciji, doček gostiju bio je nezamisliv bez posluženja sa slatkim i čašom hladne vode. Gotovo da nije bilo domaćinstva koje nije imalo barem jednu teglu slatkog u ostavi, od kupina, višanja, jagoda, šljiva, borovnica, dunja ili čak lubenice.
Mnoge domaćice danas odustaju od pripreme slatkog, jer ih odbija dugotrajan proces kuvanja i skidanja pene. Dobra vest je da postoji jednostavan trik koji taj proces čini mnogo lakšim.
Trik zlata vredan
Kada slatko počne da vri, dodajte kašičicu ulja (na 1 kg voća i 1 kg šećera). Kuvajte ga zatim na srednje jakoj vatri oko 30 minuta. Preporučuje se da se slatko kuva u više faza - nakon što se prohladi, vratite ga ponovo na šporet.
Shutterstock
Na kraju umešajte limuntus, kako bi se sprečilo ušećerenje.
Nakon kuvanja, dok je još toplo, sipajte slatko u sterilisane tegle, dobro zatvorite i okrenite ih naopako. Tako će se duže sačuvati, bez kvarenja. Ako ga čuvate na hladnom mestu, čak i pena koju eventualno niste skinuli neće pokvariti ukus ili trajnost, piše Informer.
Anketa:
Možda vas zanima…