Da li i vi paradajz čuvate u frižideru? Odmah ga izvadite, stavite ovo u kesu i neće se pokvariti!

Vesti 10.07.2025 21:36 0

Svakog dana je leti na stolu, ali paradajz je osetljiv i treba ga pravilno čuvati da se ne bi brzo pokvario.

paradajz

Shutterstock

Paradajz je leti neizostavno povrće, ali mnogi greše kada ga čuvaju kod kuće. Prvo, prilikom kupovine paradajza obratite pažnju da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom. Izbegavajte plodove sa mrljama i pukotinama. Treba da budu teški i čvrsti na dodir, što znači da nisu prezreli. Važno je da paradajz ne bude nezreo jer zeleni, kiselkasti plodovi sadrže malo likopena, ali zato imaju toksični solanin koji može izazvati alergijske reakcije i narušiti crevnu floru.

Ako kupujete paradajz u prodavnici, nikada ga ne uzimajte iz frižidera jer hladnoća uništava njegov ukus i smanjuje kvalitet. Iz istog razloga, paradajz ne treba držati u frižideru ni kod kuće (mada to mnogi rade). Ako baš morate, stavite ga na najviši deo frižidera. Inače ga čuvajte u papirnoj kesi, u mračnoj ostavi ili podrumu. Ako ste kupili nezreo paradajz, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jabukom ili bananom i ostavite dva do tri dana da sazri.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Komentari (0)