Paradajz nikada ne držite u frižideru: Svi greše, evo kako se čuva da se ne pokvari, obavezno ovo ubacite u kesu!

Vesti 17.06.2025 16:48 0

Svakog dana je leti na stolu, ali paradajz je osetljiv i treba ga pravilno čuvati da se ne bi brzo pokvario.

paradajz

Shutterstock

Paradajz je leti neizostavno povrće, ali mnogi greše kada ga čuvaju kod kuće. Prvo, prilikom kupovine paradajza obratite pažnju da plodovi budu što crveniji, jer to znači da su bogatiji likopenom. Izbegavajte plodove sa mrljama i pukotinama. Treba da budu teški i čvrsti na dodir, što znači da nisu prezreli. Važno je da paradajz ne bude nezreo jer zeleni, kiselkasti plodovi sadrže malo likopena, ali zato imaju toksični solanin koji može izazvati alergijske reakcije i narušiti crevnu floru.

paradajz

Shutterstock

 

 

Ako kupujete paradajz u prodavnici, nikada ga ne uzimajte iz frižidera jer hladnoća uništava njegov ukus i smanjuje kvalitet. Iz istog razloga, paradajz ne treba držati u frižideru ni kod kuće (mada to mnogi rade). Ako baš morate, stavite ga na najviši deo frižidera. Inače ga čuvajte u papirnoj kesi, u mračnoj ostavi ili podrumu. Ako ste kupili nezreo paradajz, stavite ga u papirnu kesu zajedno sa jabukom ili bananom i ostavite dva do tri dana da sazri.

Video:

Komentari (0)
Loading