Srpski travar upozorava na grešku koju mnogi prave: Evo zašto ne treba da solite paradajz pre jela

Slobodanka Ćorić Vesti 28.05.2025 10:20 0

Snižava pritisak, jača kosti i osvežava u vrelim danima

paradajz

Printscreen/Instagram

Tokom vrelih letnjih dana, kada telo gubi više tečnosti i elektrolita, unos kalijuma postaje izuzetno važan – a paradajz se izdvaja kao jedna od najvrednijih namirnica koje priroda nudi u ovom periodu. Osim što osvežava, on donosi brojne zdravstvene prednosti i zato bi trebalo da se svakodnevno nađe na vašoj trpezi.

Sirov paradajz je bogat izvor likopena – snažnog antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog stresa, ali i vitamina C, folata, kalijuma i vitamina K. Lekari ističu da je ova sočna namirnica idealna za letnju ishranu, posebno kada temperature prelaze 30 stepeni.

Prirodni saveznik u borbi protiv pritiska i problema sa kostima

Srpski travar Nebojša Stamenović objašnjava da paradajz iz domaće bašte ne treba soliti, jer so umanjuje njegov blagotvorni efekat – naročito kada je u pitanju kalijum. Ovaj mineral pomaže u regulaciji krvnog pritiska, smanjuje rizik od hipertenzije i pozitivno utiče na srčani ritam.

 

 

Pored toga, paradajz doprinosi zdravlju kostiju zahvaljujući prisustvu kalcijuma, kalijuma i vitamina K, koji učestvuje u sintezi osteokalcina – proteina ključnog za čvrstoću kostiju. Likopen dodatno pomaže u prevenciji osteoporoze, naročito kod žena posle četrdesete godine.

Podrška dijabetičarima i regulaciji šećera u krvi

Zahvaljujući prisustvu hroma i dijetetskih vlakana, paradajz povoljno utiče na stabilizaciju nivoa šećera u krvi, što ga čini korisnim i za osobe koje imaju dijabetes. Ipak, važno je imati na umu da nijedna namirnica ne deluje izolovano – ključ je u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani.

Bez obzira da li ga konzumirate svežeg, u salati, soku ili kao dodatak jelima, paradajz je pravi letnji saveznik – hidrira, osvežava i čuva zdravlje. Iskoristite sezonu i obogatite svoj meni ovom moćnom i lako dostupnom namirnicom.

Komentari (0)
Loading