Lišće cvekle zdravije od korena: Mnogi zeleni deo bacaju, a puno je vitamina i minerala, evo kako se sprema

Slobodanka Ćorić Vesti 26.05.2025 13:05 0

Nutritivna vrednost listova cvekle – zdrav dodatak ishrani

cvekla

Shutterstock

Listovi cvekle često se zanemaruju u ishrani, iako su bogati korisnim hranljivim sastojcima. Sadrže niz antioksidanata, uključujući kofeinsku i elagičnu kiselinu, kao i alfa-linolensku kiselinu (ALA) – omega-3 masnu kiselinu koja ima protivupalna svojstva. Osim toga, bogati su vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput gvožđa, kalijuma i magnezijuma.

Antioksidansi prisutni u listovima cvekle mogu doprineti opštoj zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, koji je povezan sa brojnim hroničnim bolestima, uključujući i neke oblike raka. Ipak, važno je naglasiti da nijedna namirnica sama po sebi ne može "sprečiti" rak, ali može biti deo uravnotežene ishrane koja podržava celokupno zdravlje.

Kako koristiti listove cvekle u ishrani

Listove cvekle možete koristiti na različite načine – sirove u salatama ili termički obrađene kao prilog.

Salata od mladih listova cvekle: Pomešajte ih sa svežim povrćem (npr. paradajzom, krastavcima, zelenom salatom) i dodajte malo mladog sira. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Dinstani listovi cvekle: Na malo maslinovog ulja propržite oprane i iseckane listove. Po želji dodajte malo vode i dinstajte dok ne omekšaju. Mogu se koristiti kao dodatak glavnim jelima.

Uključivanje listova cvekle u redovnu ishranu je jednostavan način da se obogati unos hranljivih materija koje mogu doprineti boljem zdravlju.

Komentari (0)
Loading