Karanfilić poznajemo već hiljadama godina. Ovaj aromatični začin poreklom iz Azije nekada je u Evropi bio toliko cenjen da je vredio kao zlato. Iako danas više nije skup, njegova nutritivna vrednost i blagotvorno dejstvo na zdravlje ostali su neprocenjivi.
Mnoge studije podržavaju svakodnevnu upotrebu karanfilića, zbog brojnih koristi koje donosi organizmu. Može se žvakati (iako je tvrd), usitniti u avanu, dodavati čajevima, ili koristiti kao etarsko ulje dobijeno iz osušenih pupoljaka. Preporučena dnevna doza je najčešće – dva karanfilića na prazan stomak.
Prema pisanju portala Medical News Today, karanfilić ima pozitivan efekat na zdravlje usne duplje, nivo šećera u krvi, imunitet, pa čak i borbu protiv ćelija raka. Ipak, stručnjaci upozoravaju i na moguće nuspojave.
Prirodna zaštita za zube i desni
U jednoj studiji iz 2014. godine, objavljenoj na sajtu Nacionalne medicinske biblioteke SAD, naučnici su ispitivali dejstvo prirodne tečnosti za ispiranje usta na bazi ulja karanfilića, bosiljka i čajevca. Upoređena je s komercijalnim rastvorom koji sadrži etarska ulja.
Rezultat? Biljna verzija je bila jednako efikasna u borbi protiv zubnog plaka i upale desni – a u eliminaciji štetnih bakterija čak i uspešnija.
Regulacija šećera u krvi
Istraživanja na životinjama pokazuju da ekstrakt karanfilića može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi. U jednoj studiji, pacovi koji su dobijali prah karanfilića imali su znatno niži šećer u krvi u poređenju s onima koji ga nisu uzimali. Kod miševa sa insulinskom rezistencijom, stanje se poboljšalo nakon konzumacije ekstrakta.
Prirodni analgetik
Karanfilić sadrži eugenol – aktivno jedinjenje sa snažnim analgetskim svojstvima. Istraživanja na miševima iz 2013. godine potvrdila su da ulje i vodeni ekstrakt karanfilića deluju kao prirodni lek protiv bolova. U tradicionalnoj medicini, žvakanje karanfilića se često preporučuje kod zubobolje, glavobolja i migrena.
Borac protiv virusa
Laboratorijska istraživanja pokazuju da eugenol može sprečiti razmnožavanje virusa poput herpesa (HSV-1 i HSV-2), gripa i hepatitisa A. Ova svojstva čine karanfilić prirodnim saveznikom u jačanju imuniteta.
Moguće nuspojave – oprez s uljem!
Iako karanfilić ima brojne prednosti, etarsko ulje karanfilića može biti opasno u većim količinama. Može izazvati iritaciju kože, očiju i disajnog sistema, pa čak i ozbiljne zdravstvene posledice kod dece. Zabeleženi su slučajevi kome i otkazivanja jetre kod male dece nakon konzumacije samo 5 do 10 mililitara ulja.
Takođe, karanfilić može pojačati dejstvo lekova za razređivanje krvi poput varfarina, pa se savetuje oprez i konsultacija sa lekarom pre redovne upotrebe.
Koliko karanfilića je bezbedno?
Generalno se smatra da je 1 do 3 karanfilića dnevno bezbedno za većinu ljudi. Neki stručnjaci predlažu da se svakodnevna konzumacija povremeno prekida – na nedelju ili dve – ili da se začin uzima svaki drugi dan.
U svakom slučaju, pre nego što uvrstite bilo koji biljni preparat u svoju svakodnevicu, posavetujte se sa svojim lekarom.
