Mnoga jela su nezamisliva bez zaprške i ako "moderna" kuhinja je ne preporučuje zbog količine masti i brašna u njoj, ali ona daje pravi tradicionalni ukus svakom kuvanom jelu.
Zaprška se pravi od iste količine mekog ili polumekog brašna i masnoće.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Za bele čorbe ili umake koji zahtevaju svetlu zapršku, uzima se puter, margarin ili biljna mast, dok se za običnija jela sa rumenom zaprškom može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo obično stavlja kao poslednji dodatak; nakon nje se, eventualno, dodaju samo lakši začini.
Kako se sprema zaprška:
Zagrejati u šerpi na šporetu određenu količinu masnoće i dodati odmerenu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška se peni. Za belu zapršku, brašno ne treba dugo pržiti, kako bi zaprška ostala bela.
Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba pažljivo razrediti pripremljenom hladnom tečnošću; da se ne bi napravile grudve, tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka kaša koja se dalje razređuje do željene gustine.
Može se upotrebiti i vrela tečnost, ali se u tom slučaju mora još brže mešati.
Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak i do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela:
- u bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti svetlu zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna
- u čorbe od povrća ili mesa – 40 grama masnoće i 40 grama brašna
- u ređe čorbe od povrća ili ribe – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
- u svetli umak na 5 dl tečnosti – 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
- u običan umak – 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
- pasulj i ostala čorbasta jela od povrća - 40 grama masnoće i 40 grama brašna, uz dodatak malo mlevene paprike, ljute ili blage (po ukusu), kako bi se dobila lepa boja.

VEOMA SAM RAZOČARAN PUTINOM Tramp: Preduzećemo korake u vezi sa ratom u Ukrajini

Deca u narodnim nošnjama iznenadila Beograđane – evo zašto ih svi vole

Ukrajinci poludeli nakon objave Generalštaba: Da li ste svesni šta su Rusi uradili na frontu? Ovo se krije od naroda i vojnika...

NAUČNO OTKRIĆE: Lekovi za mršavljenje mogu prepoloviti rizik od smrti od srčanih oboljenja
Dovodio me do ludila, ali sad ne može: Terza spreman da se osveti Uroša za sve provokacije koje je istrpeo, večeras sledi pakao! (VIDEO)

Letovanje sa decom: Kako da vam stomačni problemi ne pokvare planove?

NATO izaziva sudbinu: Ono što su uradili na ruskoj granici šokiralo celu planetu - namera je više nego jasna...

SVEMIRSKI TELESKOP OTKRIO CRNU RUPU: Sumnja se da je nastala u prvoj sekundi Velikog praska

ČAROBNI BONUS DOBRODOŠLICE Registruj se, verifikuj nalog i zavrti čarobni točak sreće koji ti donosi do 10.000 RSD bonusa za sport ili slot – ti biraš!
Princeza Dajana i moj sin su ubijeni! Otac Dodija al Fajeda optužio službe za zločin: Lejdi Di je znala previše, morala je da umre...
NEĆETE JE PREPOZNATI! Anastasija Ražnatović odmah po dolasku u Srbiju otišla kod frizera! Njen novi imidž izazvao lavinu komentara (FOTO)

Притвор, казне и поступци према војницима из Црне Горе: ниједна санкција не може поништити да је Косово Србија

LIKVIDIRANO 11 TERORISTA Tramp o napadu na narko dilere: Grupa TDA deluje pod komandom Nikolasa Madura

SUVA KOŽA, POSPANOST, GLAD: Ovo su znaci da vam nedostaju masti u ishrani

KIŠA I OLUJE, EVO DOKLE NAS ČEKA OVAKVO VREME: Vremenska prognoza za sredu, 3. septembar
