Doktorka apelovala na sve koji čiste roštilj: "Jedan je pojeo pljeskavicu i završio u hitnoj"

Vesti 10.05.2025 13:44 0

Uobičajena metoda je korištenje žičane četke ili čeličnog sunđera za uklanjanje prljavštine, ali dr. Bič Martin je rekla da ti alati mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik.

roštilj

Shutterstock

Stigli su nam topli i sunčani dani, a s njima i roštiljanje u prirodi. No, roštilji sa sobom donosi određene opasnosti. Doktorka hitne medicine u bolnici za decu Dr. Megan Elizabet Bič Martin upozorila je one koji se pripremaju za gozbu u prirodi da pripaze kako čiste svoje roštilje nakon upotrebe.

Uobičajena metoda je korišćenje žičane četke ili čeličnog sunđera za uklanjanje prljavštine, ali dr. Bič Martin je rekla da ti alati mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik. Naime, čelične niti s četke ili sunđera mogle bi se slomiti i slučajno pomešati s hranom na roštilju te potencijalno zapeti u grlu, želucu ili crevima onih koji su pojeli hranu i uzrokovati velika oštećenja unutrašnjih organa.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Dr. Bič Martin je ispričala kako je lečila četvorogodišnjeg dečaka s komadom žice koja mu se zaglavila u grlu te je upozorila da je doktorima trebalo skoro deset dana i mnogo pretraga da shvate šta nije u redu.

Doktorka je u videu na TikToku rekla da se četvorogodišnjak uhvatio za uho i počeo plakati jer ga je jako zabolelo dok je jeo na porodičnom roštilju, ali nakon što je nalaz uha bio normalan, s hitne su ga poslali kući sa savetom da uzima ibuprofen.

 

One of my most interesting cases has a lesson that could save your life! #case #medicine #interesting #summer #ent ♬ original sound - Beachgem10 Watch on TikTok

 

S hamburgerom pojeo čeličnu nit s četke

Međutim, dečaku je bilo sve lošije, pa se vratio u bolnicu, a kada ga je dr. Bič Martin pregledala imao je povišenu temperaturu i nije htio ništa jesti ni piti.

"Nismo imali pojma šta se s njim događa. Međutim, nakon mnogih pretraga, CT (kompjuterizirana tomografija) otkrila je uzrok njegovog upornog bola. Metalna žica duga oko dva centimetra zaglavila je u peritonzilarnom tkivu s desne strane i oko nje se počeo razvijati apsces (gnojna upala)", rekla je.

"Jeo je hamburger kad se to dogodilo. Čelična nit s četke za roštilj zaglavila se u hamburgeru, a kad ga je dečak pojeo, zaglavile su se u mekom tkivu", objasnila je doktorka.

Dr. Bič Martin je rekla da je razlog zbog kojeg je dečak osetio bol u uhu bio taj što su žica i apsces bili blizu Eustahijeve tube, cevčice koja spaja ždrelo sa srednjim uhom. Dečak je odmah nakon dijagnoze podvrgnut operaciji kojom je žica uklonjena i apsces isušen te je dobio terapiju antibioticima.

Dr. Bič Martin je sve pozvala na oprez kako ne bi imali slično neprijatno i traumatično iskustvo te je upozorila da gutanje žice, takođe, može uzrokovati opstrukciju creva (delimičnu ili potpunu blokadu tankog ili debelog creva) i perforacije u abdomenu (rupe u želucu ili crevima), piše Express.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)