Bosiljak, zvezda svakog mediteranskog jela, sve češće zauzima počasno mesto na prozorskim daskama urbanih kuhinja. Iako na prvi pogled deluje kao skromna biljka kojoj treba tek malo sunca i vode, bosiljak je zapravo prilično zahtevan. Ako mu ne posvetite odgovarajuću pažnju, lako će se pretvoriti u žutu, tužnu i beživotnu stabljiku, piše City Magazine.
Mnogi prave kobne greške – od nepravilnog branja lišća, preko prekomernog zalivanja, do lošeg pozicioniranja biljke. No ne brinite – uz nekoliko jednostavnih trikova vaš bosiljak može rasti zdrav, bujan i mirisan cele godine. Evo kako.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
1. Pravilna setva
Za početak, obezbedite zemlju koja je bogata organskim materijama. Semenke posijte plitko jer im je potrebna svetlost za klijanje. Idealna temperatura za klijanje je između 20 i 25 °C, a prve klice trebale bi se pojaviti za otprilike nedelju dana. Prvo lišće nije pravo – pričekajte da se razviju barem dva para pravih listova pre berbe ili presađivanja.
2. Sunce, sunce i još malo sunca
Bosiljak obožava sunce. Treba mu najmanje 6 do 8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Ako ga uzgajate u kući, idealno mesto je južni prozor. Bez dovoljno svetlosti, biljka će postati visoka, bleda i oslabljena.

Shutterstock
3. Zalivanje sa merom
Bosiljak ne voli ni sušu ni previše vlage. Zemlja treba biti stalno blago vlažna, ali nikako natopljena. Najbolje ga je zalivati ujutru, kako bi se lišće osušilo tokom dana i tako sprečilo truljenje.
4. Pravilno orezivanje podstiče rast
Najčešća greška kod berbe je čupanje donjeg lišća. Umesto toga, redovno orežite vrhove, iznad čvora lista. To će podstaći biljku da raste gusto i grmoliko. Nikada nemojte odstraniti više od trećine biljke odjednom.
5. Održavanje razmaka
Ako sadite više biljaka, razmak između njih trebao bi biti barem 25–30 cm. Dobra cirkulacija vazduha sprečava razvoj buđi i štetočina.

Shutterstock
6. U loncu ili u vrtu - zavisi od sezone
Bosiljak se jednako uspešno može uzgajati u vrtu i u loncu. Posude su praktične jer ih možete premeštati – leti napolju, zimi unutra. Samo pripazite da imaju dobru drenažu.
7. Kako sačuvati bosiljak za kasnije
Kad bosiljak krene da raste u izobilju, iskoristite višak. Zamrznite listove u maslinovom ulju (u kalupima za led) – savršeno za soseve i supe. Napravite pesto i zamrznite ga – uživajte u ukusu leta i usred zime. Sušenje je najmanje poželjna metoda jer biljka gubi na aromi, ali je korisna kada nemate drugu opciju.
Bosiljak možda nije najlakša biljka za uzgoj, ali uz malo znanja i pažnje, zahvaliće vam se bogatim, mirisnim lišćem tokom cele godine. I zapamtite: nikad ga ne čupajte bez razmišljanja – ova aromatična biljka traži poštovanje.
Bonus video: