Svi znamo šta nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu – aluminijumske posude, stiropor i slične materijale. Ali, da li ste znali da postoje i namirnice koje ne bi trebalo podgrevati na ovaj način? Ako želite da sačuvate zdravlje, pridržavajte se sledećih saveta i obratite pažnju kako pripremate i podgrevate hranu.
Mikrotalasna pećnica može negativno uticati na neke namirnice – ne samo da gube nutritivnu vrednost, već neke mogu postati i potencijalno štetne po zdravlje.
Neujednačeno zagrevanje – idealno za bakterije
Mikrotalasna ne zagreva ravnomerno, što znači da određeni delovi hrane mogu ostati nedovoljno termički obrađeni, pa prežive i bakterije koje se u njima nalaze. Pored toga, tokom podgrevanja može doći do stvaranja kancerogenih toksina.
Namirnice koje ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj:
Jaja
Nikada ne podgrevajte kuvana jaja u mikrotalasnoj. Para unutar jaja nema gde da izađe, pa može doći do eksplozije. Kajgana je u redu – ali tvrdo kuvana jaja: nikako!
Piletina
Kada se piletina podgreva, dolazi do promena u proteinskom sastavu, što otežava varenje. Najbolje je da ostatke piletine pojedete hladne ili ih iskoristite za sendvič ili salatu.
Zamrznuto meso
Odleđivanje mesa u mikrotalasnoj često dovodi do neujednačenog topljenja. Neki delovi ostaju smrznuti, dok se drugi kuvaju – što stvara uslove za razvoj bakterija. Bolja opcija je prirodno odleđivanje u frižideru.
Pirinač
Pirinač može sadržati bakterije koje prežive kuvanje – naročito Bacillus cereus, koja proizvodi spore otporne na toplotu. Ako podgrevate pirinač, uverite se da je dostigao temperaturu blizu ključanja i održavajte ga iznad 60°C kako bi bio bezbedan.
Ljute papričice
Sami plodovi neće biti oštećeni, ali prilikom otvaranja mikrotalasne, ljute paprike mogu osloboditi isparenja koja iritiraju oči i grlo. Neprijatno iskustvo zagarantovano.
Voće
Voće bogato vodom, kao što je grožđe, može eksplodirati, dok suvo voće poput suvog grožđa može početi da se dimi. Najbolje je da voće prvo isečete – tako će para imati gde da izađe.
Povrće
Određene vrste povrća, poput celera, cvekle i spanaća, sadrže nitrate koji se prilikom podgrevanja mogu pretvoriti u toksične materije. Gljive mogu izazvati nadutost zbog promena u proteinima, a krompir ne samo da gubi ukus, već može biti i uzrok botulizma ako nije pravilno skladišten.