Svi znamo šta nikako ne treba stavljati u mikrotalasnu – aluminijumske posude, stiropor i slične materijale. Ali, da li ste znali da postoje i namirnice koje ne bi trebalo podgrevati na ovaj način? Ako želite da sačuvate zdravlje, pridržavajte se sledećih saveta i obratite pažnju kako pripremate i podgrevate hranu.
Mikrotalasna pećnica može negativno uticati na neke namirnice – ne samo da gube nutritivnu vrednost, već neke mogu postati i potencijalno štetne po zdravlje.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Neujednačeno zagrevanje – idealno za bakterije
Mikrotalasna ne zagreva ravnomerno, što znači da određeni delovi hrane mogu ostati nedovoljno termički obrađeni, pa prežive i bakterije koje se u njima nalaze. Pored toga, tokom podgrevanja može doći do stvaranja kancerogenih toksina.
Namirnice koje ne bi trebalo podgrevati u mikrotalasnoj:
Jaja
Nikada ne podgrevajte kuvana jaja u mikrotalasnoj. Para unutar jaja nema gde da izađe, pa može doći do eksplozije. Kajgana je u redu – ali tvrdo kuvana jaja: nikako!
Piletina
Kada se piletina podgreva, dolazi do promena u proteinskom sastavu, što otežava varenje. Najbolje je da ostatke piletine pojedete hladne ili ih iskoristite za sendvič ili salatu.
Zamrznuto meso
Odleđivanje mesa u mikrotalasnoj često dovodi do neujednačenog topljenja. Neki delovi ostaju smrznuti, dok se drugi kuvaju – što stvara uslove za razvoj bakterija. Bolja opcija je prirodno odleđivanje u frižideru.
Pirinač
Pirinač može sadržati bakterije koje prežive kuvanje – naročito Bacillus cereus, koja proizvodi spore otporne na toplotu. Ako podgrevate pirinač, uverite se da je dostigao temperaturu blizu ključanja i održavajte ga iznad 60°C kako bi bio bezbedan.
Ljute papričice
Sami plodovi neće biti oštećeni, ali prilikom otvaranja mikrotalasne, ljute paprike mogu osloboditi isparenja koja iritiraju oči i grlo. Neprijatno iskustvo zagarantovano.
Voće
Voće bogato vodom, kao što je grožđe, može eksplodirati, dok suvo voće poput suvog grožđa može početi da se dimi. Najbolje je da voće prvo isečete – tako će para imati gde da izađe.
Povrće
Određene vrste povrća, poput celera, cvekle i spanaća, sadrže nitrate koji se prilikom podgrevanja mogu pretvoriti u toksične materije. Gljive mogu izazvati nadutost zbog promena u proteinima, a krompir ne samo da gubi ukus, već može biti i uzrok botulizma ako nije pravilno skladišten.
