Dođe trenutak tokom pranja sudova kada morate da ispraznite čep u sudoperi. Nakon nekoliko minuta skupljanja ostataka hrane sa tanjira i čaša, verovatno zastanete da ga istresete o ivicu kante za đubre kako biste uklonili nagomilanu prljavštinu. Kada se ponovo isprazni, možete da nastavite sa pranjem i ispiranjem.
Ali, nakon nekoliko večeri ovoga, taj čep postaje prilično prljav.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
„Čepovi za sudopere su ozloglašene po tome što zadržavaju ostatke hrane, masnoću i biofilm koji može da proizvede neprijatne mirise, pa čak i uspori odvod ako se ne održavaju kako treba“, objašnjava Sofija Martinez, direktorka kompanije ,,Sparkly Maid Austin".

Shutterstock
Dakle, koji je najbolji način za čišćenje? Pitali smo profesionalne čistače da podele svoje metode za sjajno čiste rešetke u sudoperi. Evo šta su rekli.
Pospite malo sode bikarbone
Ako imate sodu bikarbonu u ostavi, možete da isprobate ovaj metod. Stavite čep u činiju i obilno ga pospite sodom bikarbonom. Zatim sipajte vrelu vodu u činiju tako da čep bude potopljen. Ostavite ga da odstoji 10 do 15 minuta kako bi soda omekšala svu prljavštinu. Nakon toga, isperite i izribajte čep deterdžentom za sudove i četkicom za zube ili četkom za flaše. (Prema rečima Sofije Martinez, četka za flaše lakše dopire kroz rupice nego ravne četke.)
Ubacite ga u mašinu za pranje sudova
Ako čep nema gumene delove, možete ga ubaciti u mašinu za sudove. Samo se pobrinite da ga stavite na gornju pregradu. Alisija Sokolovski, direktorka kompanije ,,AspenClean", koja nudi prirodne proizvode i usluge čišćenja, kaže da je ovo najlakši i najmanje zahtevan način da se čep očisti. Ipak, Martinez napominje da ovaj metod nije dovoljno efikasan kod jačeg nakupljanja.

Shutterstock
„Nije toliko delotvoran kao ručno pranje, naročito kada se prljavština nakupi u rupicama, pa iz praktičnih razloga preporučujem da se ručno čišćenje povremeno kombinuje s mašinskim“, dodaje Martinez.
Napravite sprej od sirćeta
Da ne biste stalno strugali slojeve hrane sa čepa, najbolje je da ga redovno održavate.
„Od svih metoda koje sam isprobala u domovima klijenata, meni najviše odgovara onaj koji kombinuje efikasnost i praktičnost: nedeljno čišćenje sirćetnim sprejem i mesečno dubinsko čišćenje pastom od sode bikarbone i 3% hidrogena“, kaže Martinez. Obe metode dezinfikuju, čiste i neutrališu mirise, a pritom ne oštećuju čep s vremenom. „Volim ih jer su bezbedne za upotrebu u kuhinji — sastojci su prirodni i većina ljudi ih već ima kod kuće“, dodaje ona.

Shutterstock
Između tih nedeljnih čišćenja, Martinez preporučuje da isperete čep vrelom vodom oko 30 sekundi nakon pranja sudova. To uklanja ostatke pre nego što se zalepe, i može produžiti vreme između temeljnih čišćenja.
Bonus video: