Evo gde je leglo bakterija u kuhinji: Morate da ih menjate bar jednom nedeljno

Vesti 16.04.2025 14:04 0

Iako se svakog dana briše i čisti, u kuhinji ima nekoliko mesta koja su puna bakterija.

žena

Shutterstock

Održavanje čiste i uredne kuhinje je zadatak svih nas, ali pored vidljivih površina koje brišemo i po nekoliko puta dnevno, mnoga mesta na kojima se skupljaju bakterije često ostanu zanemarena.

Posude sa začinima

Kada čistite kuhinju, verovatno se fokusirate na sudoperu, frižider, radne površine i druge često korišćene delove. Međutim, novo istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Food Protection" pokazalo je da se najveća količina bakterija nalazi na jednom pomalo neočekivanom mestu – posudama sa začinima. Razlog za to je visok stepen unakrsne kontaminacije tokom pripreme hrane, a začinske posude se jednostavno ne čiste onoliko često koliko bi trebalo.

Mnoge bolesti izazvane hranom potiču od bakterija poput Salmonelle, E. coli, Listerije i Campylobactera, koje se često nalaze u sirovom mesu, jajima i neopranom povrću. Ove bakterije lako kontaminiraju kuhinjske površine, daske za sečenje, sudopere i ručke frižidera, a njihovo unošenje u organizam može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme – naročito kod dece, trudnica i starijih osoba.

žena

Shutterstock

 

Dobra vest je da se pravovremenom i pravilnom higijenom rizik značajno smanjuje. Redovno pranje ruku, korišćenje posebnih dasaka za sečenje sirovog mesa i povrća, kao i dezinfekcija površina – sve su to važni koraci za zaštitu zdravlja. Evo gde se bakterije u kuhinji najviše stvaraju:

Kuhinjski sunđeri

Sunđer je jedan od najvećih izvora bakterijske kontaminacije jer pruža idealno okruženje – toplo i vlažno. Ako se ne dezinfikuje i ne menja redovno, postaje pravo leglo mikroba. Preporučuje se da sunđer menjate jednom nedeljno, a različite sunđere koristite za sudove i za radne površine.

Daska za seckanje

Studije pokazuju da štetni patogeni mogu preživeti na daskama čak i posle rutinskog čišćenja. Kako biste sprečili prenos bakterija na hleb ili sveže povrće, koristite odvojene daske – jednu za sirovo meso, drugu za povrće, a treću za gotovu hranu. Nakon svake upotrebe, operite dasku toplom vodom i deterdžentom, ili je stavite u mašinu za pranje sudova. Zatim je ostavite da se potpuno osuši na vazduhu.

žena

Shutterstock

 

 

Kuhinjske krpe

Krpe koje koristimo za brisanje sudova i površina takođe mogu širiti bakterije. Zato ih treba često prati na visokoj temperaturi sa dodatkom izbeljivača, a nakon pranja obavezno ih osušiti na vazduhu. Za brza čišćenja bolji su papirni ubrusi, jer su jednokratni i higijenskiji.

Slavina i sudopera

Ova mesta se lako kontaminiraju prskanjem vode, neopranim rukama ili sunđerima. Redovno čišćenje slavina i sudopere toplom ili ključalom vodom i sredstvom na bazi sirćeta, pomaže da se unište bakterije koje se tu zadržavaju.

Ne zaboravite na frižider!

Jedan od najvažnijih aparata u domaćinstvu je svakako frižider, a mnogi ga ne čiste redovno. Idealno bi bilo da ga temeljno čistite na svaka 3 do 4 meseca. To podrazumeva da ga isključite iz struje, izvadite sve police i fioke, operete ih toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje, a zatim ih dobro osušite.

Komentari (0)
Loading