Kad kažemo "slatkiši", najčešće pomislimo na čokoladu, bombone ili kolače, no priroda nam nudi svoju, zdraviju verziju – slatko voće koje možemo uzgojiti vlastitim rukama.
Čak i u povrtnjaku, među paradajzom i salatom, ima mesta za prirodne poslastice koje će oduševiti i decu i odrasle. Donosimo 6 ukusnih "slatkiša" koje možete posaditi u svojoj bašti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
Jagode
Već dobro poznate i omiljene, jagode su idealne za sadnju uz ivicu povrtnjaka. Rastu brzo, često rađaju već iste godine, a njihova sočna slatkoća prava je nagrada nakon dana u vrtu. Osim što su ukusne, bogate su vitaminom C i antioksidansima. Mogu se uzgajati i u teglama, visećim posudama ili kao viseći pokrov između povrća.

Shutterstock
Peruanska jagoda
Ova egzotična biljka nalik mini lampionima rađa slatko-kisele bobice obavijene u papirnatu ovojnicu. Raste kao jednogodišnja biljka, slična paradajzu, i idealna je za male prostore. Zlatne bobice sazrevaju brzo i mogu se jesti sveže, sušene ili kao ukras na kolačima. Vrlo je zahvalna za uzgoj jer podnosi razne uslove i retko oboleva.
Lubenica
Možda izgleda kao veliko voće, ali lubenica se može saditi kao tikvica – zauzima prostor, ali brzo raste i donosi slatke, osvežavajuće plodove krajem leta. Postoje i mini sorte koje su idealne za manje vrtove ili uzgoj u povišenim gredicama. Ljubitelji slatkog, a zdravog, obožavaće njenu sočnost i efekat hlađenja tokom vrućih dana.

Shutterstock
Dinja
Poput lubenice, dinja je biljka penjačica koja se može vodoravno širiti ili voditi uz potporanj. Slatki, mirisni plodovi odličan su dezert iz vrta, a dobro se slažu i s pršutom! Ima izuzetno aromatičan miris koji se širi vrtom kad je zrela. Bogata je vodom i vlaknima, pa osim što hladi, i osvežava probavu.
Šumske jagode
Za razliku od klasičnih jagoda, ove sitne divlje jagodice daju plodove tokom čitave sezone. Odlične su za među redove u povrtnjaku, ne šire se agresivno i gotovo se same održavaju. Njihov ukus je intenzivniji i slađi nego kod velikih jagoda. Često se koriste za ukrašavanje kolača, a od njih se može napraviti i fini domaći liker ili sirup.
Medeni krastavac
Iako se naziva krastavcem, ova sorta je zapravo blizak rođak dinje. Ima slatkast ukus, može se jesti sirov i prava je egzotika za vrtne sladokusce. Raste brzo i obilno, a zbog svoje vitke i zavijene forme zanimljiva je i dekorativno. Može se dodavati u salate, smutije ili jesti kao grickalica direktno iz vrta.